Data: 2002-05-11 10:38:29
Temat: Re: szparagowo...
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Hej wam,
>
> ponieważ sezon szparagowy wystartował jak świnia na rżysku, tutaj taki
> przepisik. Skopiowany jest on z najnowszego wydania czasopisma Test.
> Stosuję już coś podobnego od dawna w celu zagospodarowania resztek. Moja
> wersja jest bez cebuli i bez miodu, ale miód chyba dobrze doprawi sos.
> Następnym razem spróbuję wg poniższego:
>
> kilogram szparagów, białych i zielonych (ja używam resztek z obiadu)
> cebulka odrostowa, pęczek (nie używałem)
> 1-2 łyżki oleju (biorę też olej, nie oliwę!)
> 1 łyżka stołowa miodu (do tej pory nie używałem, a szkoda)
> 1 łyżeczka musztardy (biorę tą gruboziarnistą)
> 2 łyżki stołowe soku z cytryny (biorę jedną cytrynę lub lemonę)
> pęczek koperku (biorę mrożony, bo świeżego zapominam kupić ;-))
> solaj i spieprzaj do smaku.
zrobiłem wczoraj na kolację dokładnie wg powyższego przepisu. Świetne!
Następnzm razem dodam jednak cebulki nie drobno pokrojonej, jak w
przepisie, tylko w trochę większe kawałki. Cebulka drobno pokrojona + miód
+ tłuszcz i zrobił się relish trochę za aromatyczny i przebijał szparagi.
Polecam naprawdę. Toto nie było też aż tak drogie. Szparagi były po 1.99 EUR
za pęczek (0.5kg). Najdroższe z tego to chyba miód spadziowy polski ;-)
Waldek
|