Data: 2002-05-09 14:08:32
Temat: Re: szpinak
Od: "Talka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Katarzyna Michoń <k...@e...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:abd57n$i4v$...@n...onet.pl...
> cześć, narobiłaś tylko smaku, a przepis?
yyyy no tego...
prosze bardzo tu jest farsz
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2072
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Farsz = szpinak, tofu i czosnek
0,5 kg mrożonego szpinaku lub 2 pęczki świeżego
ok. 200 g tofu (najlepiej czosnkowego lub naturalnego)
4-5 ząbków czosnku
1 łyzka oliwy z oliwek
2 łyżki mąki pszennej razowej - tylko wtedy, gdy będzie rzadki farsz
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatułowej
sól
ew. pieprz
Szpinak świeży należy najpierw rozdrobnić. Mrożony od razu można zagotować.
Posolić, dodać 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, dodać gałki, imbiru,
oliwy. Gotować w nie przykrytym garnku, na wolnym ogniu tak, by wyparowała
woda (ok. 10-15 min). Jeśli jednak szpinak będzie rzadki - rozrobić 1-2
łyżki mąki w małej ilości wody i dodać do szpinaku, zagotować. Na koniec
dorzucić 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku. Gdy przestygnie szpinak, zetrzeć na
tarle o drobnych oczkach tofu. Wymieszać. Spróbować, czy dobrze słone,
imbirowe, gałkowe, itp :-)
Wskazówki i uwagi:
Farsz nadaje się na pierogi, naleśniki, rolady.
Jeśli dziecko nie lubi czosnku - można oczywiście zmniejszyć jego ilość lub
wyeliminować zupełnie.
Nadesłał(a): magda firlit , dnia: 2001-09-20
Przepis własny autora.
;;;;;;;;;;;;;;;;
przełożyłam to to sosem pomdorowym i juz. no i tym makaronem tyz
Pycha
Aneta
|