Data: 2008-02-05 15:10:47
Temat: Re: szpinak
Od: Marek <b...@a...w.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cześć Jolka
Tue, 5 Feb 2008 15:53:42 +0100 w <news:fo9t9q$1td$1@news.onet.pl> napisałeś:
> Witam!
> Tak mnie naleciało na szpinak!
kiedys znalazlem i wszystkie przetestowalem:
Naleśniki ze szpinakiem i kurkumą.
Naleśniki:
* 3/4 puszki piwa
* 3 jajka
* łyżka czubata kurkumy
* 2 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę
* sól, pieprz
* mąka (2 czubate łyżki mąki żytniej razowej, reszta biała mąka pszenna)
w ilości, zeby wyszło ciasto o konsystencji słodkiej śmietanki.
Smażyć cienkie, dobrze zrumienione naleśniki. Farsz:
* Sos beszamelowy z 1/2 litra mleka.(masło, mąka, mleko, gałka
muszkatołowa, pieprz, sól)
* Szpinak - 1 duży pęk szpinaku (lub jedno opakowanie mrożonego)
oczyścić, udusić szybko na maśle z dodatkiem 1 ząbka czosnku, soli i
pieprzu.
* Żółty ser o łagodnym smaku
* Nać pietruszki
Naleśniki smarować beszamelem, układać na tym szpinak, składać w rożki i
układać w formie do zapiekania posmarowanej masłem. Po wierzchu pochlapać
beszamelem, posypać startym żółtym serem o łagodnym smaku.
Zapiec w piekarniku aż beszamel na naleśnikach zacznie się lekko złocić.
Podawać posypane pietruszką (lub koperkiem)
http://www.emwu.friko.pl/potrawy/nalesniki-z-kurk.ht
m
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szpinak i feta zapiekane w cieście francuskim.
* 250 g szpinaku
* 200 g sera feta
* opakowanie ciasta francuskiego (0,5 kg)
* łyżka masła
* jajko
* kilka ząbków czosnku
* sól i pieprz
Farsz: na łyżce masła przesmażamy leciutko trochę drobno pokrojonego
czosnku, dodajemy opłukany szpinak, dusimy ok. 5-8 minut, lekko solimy.
Nadmiar wody odlewamy. Dodajemy drobno pokrojoną fetę, pieprz. Mieszamy aż
feta będzie ze szpinakiem tworzyć w miarę jednolitą masę, na koniec wciskamy
przez praskę resztę czosnku (czosnek wcześniej przesmażony nie ma tak
intensywnego zapachu jak świeżo wyciśnięty).
Ciasto francuskie wałkujemy, wykrawamy dość duże placki, smarujemy je
wewnątrz (zwłaszcza na brzegach) rozmąconym jajkiem. Do każdego placka
kładziemy farsz (nie może być zbyt mokry bo ciasto przesiąknie na spodzie!),
zlepiamy brzegi ciasta jak pierogi.
Układamy na blaszce, smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem. Wkładamy do
piekarnika nagrzanego do ok. 200C i pieczemy ok. 20 minut.
http://www.emwu.friko.pl/potrawy/pier-ze-szpinakiem.
htm
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Spanakopita.
* Ciasto francuskie
nadzienie składa się z:
* sera feta (250 g),
* dwóch rozbitych jajek,
* ok. 250 g szpinaku (im więcej tym lepiej) - poddusić 8 minut na maśle,
zlać nadmiar wody,
* soli i pieprzu do smaku (można dorzucić oregano)
Wszystko wymieszać i włożyć do formy,której dno wyłożone jest ciastem
francuskim tak, aby ciasto wystawało poza brzegi formy. Następnie kładziemy
wierzchnią warstwę ciasta na formę i zakładamy na wierzch to co juz wystaje
po bokach. Całość można posmarować roztrzepanym jajkiem i (ważne!) pokroić
na kwadraty przed wstawieniem do piekarnika - inaczej będą kłopoty z
krojeniem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. pół godziny.
http://www.emwu.friko.pl/potrawy/spanokopita.htm
--
Pozdrawiam,
Marek
Pocałunek księcia nie zdjął uroku? Może trzeba czegoś ostrzejszego?
|