Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.ipa
rtners.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: oshin <o...@d...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szukam przepisu na pachnacego kurczaka P
Date: Wed, 26 Jun 2002 14:09:17 GMT
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 28
Message-ID: <3...@2...17.239.45>
References: <afbr6g$9b$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.17.239.45
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1025100502 32459 213.17.239.45 (26 Jun 2002 14:08:22
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Jun 2002 14:08:22 +0000 (UTC)
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-Tech-Contact: u...@i...pl
User-Agent: Noworyta News Reader/2.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:114112
Ukryj nagłówki
Agnieszka Ciesielska napisał:
>Rozmrazam wlasnie kurczaka. Nie mam pomyslu na zaden przepis. Chce zrobic
>kurke pachnaca dla mojego tatka który obchodzi dzis 50-lecie. Pomózcie
>prosze
ten z zebami jest imo najlepsiejszy
Kurczak z 40 zębami
kurczak większy
czosnek 40 ząbków
oliwa
sól
pieprz
Jest to potrawa intensywna, w smaku i zapachu, trochę ostra, bardzo
pyszna. Bierze się większego kurczaka, nacina się małe otworki nożem i
nadziewa ząbkami czosnku przekrojonymi wzdłuż na 3-4 części. Powinno
się zużyć 40 ząbków na całego kurczaka. Następnie należy całego
kurczaka nasmarować dobra oliwa, posypać solą i pieprzem na zewnątrz i
w środku, i umieścić w malej brytfance. Zalać woda do 1/3 głębokości,
przykryć i piec 2 godziny w średnim piekarniku. Odwrócić piersią na
dół po godzinie. Sprawdzać poziom wody od czasu do czasu. Czosnek
podczas pieczenia traci ten surowy zapach i staje się wręcz słodkawy.
Najlepiej podawać z sosem własnym i ziemniakami puree.
--
oshin
-----
pewne rzeczy sa, a niektorych nie ma...
|