Data: 2002-06-26 19:28:08
Temat: Re: szukam przepisu na pachnacego kurczaka P
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
oshin wrote:
> ten z zebami jest imo najlepsiejszy
>
> Kurczak z 40 zębami
> kurczak większy
> czosnek 40 ząbków
> oliwa
> sól
> pieprz
>
> Jest to potrawa intensywna, w smaku i zapachu, trochę ostra, bardzo
> pyszna. Bierze się większego kurczaka, nacina się małe otworki nożem i
> nadziewa ząbkami czosnku przekrojonymi wzdłuż na 3-4 części. Powinno
> się zużyć 40 ząbków na całego kurczaka. Następnie należy całego
> kurczaka nasmarować dobra oliwa, posypać solą i pieprzem na zewnątrz i
> w środku, i umieścić w malej brytfance. Zalać woda do 1/3 głębokości,
> przykryć i piec 2 godziny w średnim piekarniku. Odwrócić piersią na
> dół po godzinie. Sprawdzać poziom wody od czasu do czasu. Czosnek
> podczas pieczenia traci ten surowy zapach i staje się wręcz słodkawy.
> Najlepiej podawać z sosem własnym i ziemniakami puree.
> --
> oshin
Oshin, chyba nie podajesz tego jako wlasny przepis?
Tu moj oryginalny, z 1998 roku:
http://groups.google.com/groups?q=40+zebami+group:pl
.rec.kuchnia&hl=en&lr=&ie=UTF-8&scoring=r&selm=19980
60321284200.RAA15521%40ladder01.news.aol.com&rnum=4&
filter=0
Magdalena Bassett
|