Data: 2002-06-26 14:09:17
Temat: Re: szukam przepisu na pachnacego kurczaka P
Od: oshin <o...@d...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka Ciesielska napisał:
>Rozmrazam wlasnie kurczaka. Nie mam pomyslu na zaden przepis. Chce zrobic
>kurke pachnaca dla mojego tatka który obchodzi dzis 50-lecie. Pomózcie
>prosze
ten z zebami jest imo najlepsiejszy
Kurczak z 40 zębami
kurczak większy
czosnek 40 ząbków
oliwa
sól
pieprz
Jest to potrawa intensywna, w smaku i zapachu, trochę ostra, bardzo
pyszna. Bierze się większego kurczaka, nacina się małe otworki nożem i
nadziewa ząbkami czosnku przekrojonymi wzdłuż na 3-4 części. Powinno
się zużyć 40 ząbków na całego kurczaka. Następnie należy całego
kurczaka nasmarować dobra oliwa, posypać solą i pieprzem na zewnątrz i
w środku, i umieścić w malej brytfance. Zalać woda do 1/3 głębokości,
przykryć i piec 2 godziny w średnim piekarniku. Odwrócić piersią na
dół po godzinie. Sprawdzać poziom wody od czasu do czasu. Czosnek
podczas pieczenia traci ten surowy zapach i staje się wręcz słodkawy.
Najlepiej podawać z sosem własnym i ziemniakami puree.
--
oshin
-----
pewne rzeczy sa, a niektorych nie ma...
|