Data: 2002-08-26 07:56:05
Temat: Re: szukam przepisu na prawdziwe leczo
Od: "ktabaczynski" <k...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "kudziu" <q...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ak7i0n$ro7$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > :: Jola L-L
> >
> > Jak sie uprzesz to mozna do tego dodac kabaczki albo inne dyniowce- tez
sa
> > dobre, podejrzewam ze w ramach tego ryzu:)
> > grzesiek
> >
> tak ale tu chodzi o "prawdziwe" leczo a nie jego polskie wariacje
Cześć!
No dobra. Przepis co prawda z 1972 roku, ale za to
z samego przedmieścia Budapesztu. Siedziałem na
stołku i pisałem, a gospodyni szalała po kuchni...
Składniki:
- kiełbasa, mieso z rosołu ok. 0,7kg
- cebula ok. 0,7kg
- papryka ok. 1kg
- pomidory ok. 0.7kg
Składniki mogą być 2 gatunku.
Do dużego gara (minimum 3l) wlać trochę oleju. Kilka łyżek,
aby tylko przykryć dno. Jak olej jest ciepły, wrzucić pokrojoną
w plasterki kiełbasę i reszki gotowanego mięsa z obiadu. Dusić
na małym ogniu około 10 minut. Potem wrzucić pokrojoną na
półplasterki cebulę i dusić około 20 minut. Potem wrzucić paprykę,
słodką, kilka gatunków, pokrojoną w paski, bez ogonków i gniazd
nasiennych. Delikatnie posolić i dusić aż do puszczenia soku
przez paprykę. Na koniec należy wrzucić pomidory pokrojone
w ósemki. Jak Ci to przeszkadza to możesz zdjąć skórki, ale to
nie konieczne. Dosolić, dopieprzyć i dopapryczyć ostrą papryką
do smaku. I gotowe.
Pozdrowienia. Krzysztof.
|