Data: 2003-07-25 15:30:37
Temat: Re: szukam przepisy na kociołek ogniskowy
Od: "Joanna Gacka" <j...@w...com-media.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:58ff.000002e6.3f214912@newsgate.onet.pl...
> wlasnie kupilem 10 litrowy kociolek ogniskowy i poszukuje fajne
> przepisy na DANIA JEDNOGARNKOWE robione w takim KOCIOLKU ZELIWNYM
zamykanym
> pokrywa, dania maja byc gotowane z wykorzystaniem -> OGNISKA oczywiscie
> podpowiedzcie cos prosze !!!
> jovik
a zupa gulaszowa?
buerzesz kawal wolowiny (z udzca na przyklad), wrzucasz pokrojony na dosc
spora kostke do rondelka i obsmazasz, potem dorzucasz czebule, jak sie
zeszkli to zalewasz woda tak do 1/2 wysokosci gara i gotujesz przez jakies
1/2 h, dorzuciwszy uprzednio nieco papryki slodkiej (ja na 5 litrowy gar
daje 3 lyzki stolowe, z czego jedna mieszam z miechem i cebula tuz przed
zalaniem woda)
potem dorzucasz podziabane (wszystkie razem lub do wyboru IMHO im wiecej tym
lepiej)
- papryka (zielona, zolta, czerwona, troche ostrej - czuszki, inne jakie pod
lape wpadna)
- pieczarki
- cukinia, kabaczek, patison (wybierac mlode raczej zeby duzych pestek nie
bylo)
- ziemniaki (ja akurat nie daje - dieta, ale jesli ktos lubi)
- fasolka szparagowa
- pomidory lub konc. pomidorowy
i z przypraw
- kminek
- wspomniana powyzej slodka papryka (duuuzo)
- czerwone wino (opcjonalnie)
- sol (na koncu samym)
- pieprz
- papryka ostra (o ile nie dalismy czuszki albo ogolnie do smaku)
te rozne takie wrzucamy jak juz wolowina bedzie polmiekka i gotujemy calosc
do miekkosci
mozna podawac z wlozona do srodka lyzka gestej smietany (na miseczke a nie
na gar), z lanymi kluskami, ew. ze zwyklym makaronem albo w ogole bez
dodatkow, oprocz wielkiego bochna chleba , najlepiej pokrojonego na grube
pajdy
mniaaam (maz bedzie robil na weekend)
a - podobnie, jeno bez fasolki i kminku i z bialym pieprzem oraz bialym
winem mozna zrobic zupe rybna, wtedy na lbach etc gotuje sie wywar ktorym
zalewa sie zielska, a reszte rybki wrzuca sie jak wszystko inne juz jest
gotowe tak, zeby po prostu rybka "pobyla" w goracej zupie - pychotka rowniez
J.
|