Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!not-fo
r-mail
From: Ajgor <a...@d...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szukam przepisy na kociołek ogniskowy
Date: Fri, 25 Jul 2003 23:31:57 +0200
Organization: Wroclaw University of Technology, Poland
Lines: 83
Message-ID: <bfs7ke$id3$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pcp1n18.telpol.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.4) Gecko/20030624
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <5...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:166461
Ukryj nagłówki
Dnia 2003-07-25 17:13, j...@o...pl przeslal(a) w wiadomosci:
> wlasnie kupilem 10 litrowy kociolek ogniskowy i poszukuje fajne
> przepisy na DANIA JEDNOGARNKOWE robione w takim KOCIOLKU ZELIWNYM zamykanym
> pokrywa, dania maja byc gotowane z wykorzystaniem -> OGNISKA oczywiscie
> podpowiedzcie cos prosze !!!
> jovik
>
Pieczonki - ku mojemu zdumieniu nie wszedzie znane
Ilosc prosze na oko mowia dla garnka 12 litrowego - mniej wiecej tak:
2/5 ziemniakow, 1/5 boczku i kielbasy (moze byc troszke wiecej), 1/5
cebuli, 1/10 burakow, 1/10 marchwi
Skladniki:
- Ziemniaki
- Kiełbasa (moze byc kilka gatunków)
- Boczek wędzony
- Cebula
- Marchew
- Buraki
- troszke smalcu
Przyprawy:
Sól, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy, moze byc papryka slodka i
ostra (z ostra ostroznie) i inne wedlug smaku - mozna troszke kminku
dla poprawienia trawienia ale naprawde nieduzo !!!
Obrane ziemniaki pokroic w plasterki (ok 5 - 7 mm) buraki podobnie,
cebule tez w plastry tylko ciensze, marchew w kostke.
Boczek i kielbasy w plastry ale nie za duze, jak beda szerokie mozna na
pol podzielic, plastry kielbasy pokroic rowniez na pol.
Na spod kociolka wkladamy troche smalcu oraz boczku
Nastepnie ukladamy kilka warstw skladajacych sie ze wszytkich
skladnikow, warstwy nie moga byc za grube, najlepiej tak zeby jedna
przykryla druga (marchew i buraki z racji ilosci nie musza przykryc, je
nalezy stosowac jako dodatek). Boczek i kielbase wraz z przyprawami
ukladamy na koncu kazdej warstwy, aby podczas topienia tluszcz przenikal
przez pozostale skladniki.
Wiec jaka kolejnosc skladnikow
1. ziemniaki
2. Buraki
3. Cebula
4. Marchew
5. Kielbasa
6. Boczek
7. Przyprawy - polecam duzo - pikantne pieczonki sa wysmienite
Czynnosc powtarzamy dopoki nie bedzie przykrty caly garnek
Skladniki nalezy ubic mocno w kociolku, tak by mialy bardzo ciasno
bowiem wszytko bedzie sie dusilo.
Na gore mozna polozyc troszke wiecej boczku, lub nawet sloninki wedzonej
tak zeby nic nie pozostalo za suche ;)
Przed zamknieciem kociolka proponuje ulozyc na wierzch kilka duzych
lisci kapusty i dopiero zamnkac
Pieczonki winny sie duscic na srednim ogniu ok godziny - prosze pamietac
ze sa to ziemniaki, przed spozyciem proponuje sprawdzic gorna warstwe
ziemniakow, jesli ona jest miekka wszytko pozostale na pewno tez.
Przed podzieleniem na porcje mozna wymieszac ale mozna tez stosowac
zasade ze im bardziej na gorze tym bardziej wszytko chude schodzac do
dolu kociolka napotykamy coraz wiecej tluszczu i przypieczonych skladnikow
Jeszcze jedna uwaga:
Nie wszyscy stosuja marchew i buraki ze wzgledu na ich slodkawy smak -
tu tez proponuje w zaleznosci od gustu manipulowac ich iloscia.
Zycze smacznego
Juz mi slinka przyszla
Aha - bardzo dobry do tego jest zurek lub barszcz bialy (w zaleznosci od
regionu Polski)
A jako dodatek sorowka z kiszonej kapusty z marchewka i jablkiem, ogorek
kiszony lub konserwowy, buraczki, cwikla - cos takiego
Ajgor
|