Data: 2005-06-28 09:58:31
Temat: Re: [szukam] tort bez jajek, orzechow i truskawek
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Małgorzatka+ wrote:
> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." napisała:
>
>>Do kruchego mozna dodac zoltko, to powoduje, o ile mnie pamiec nie myli,
>>ze ciasto jest mniej twarde. Ale bez zoltka tez wychodzi, przynajmniej
>>mi.
>
>
> A mozesz podrzucic Twoj przepis?
> Ja znazlam w sieci cos takiego:
> "Kruchy spód
> 15 dkg mąki, 10 dkg masła, 5 dkg cukru pudru, łyżeczka mąki ziemniaczanej,
> cukier waniliowy, szczypta soli
> Zagnieść ciasto, wyłożyć nim tortownicę (o średnicy 25 cm) i piec około 15
> minut w temperaturze 200°C. "
> Jak sądzisz bedzie OK?
Ja robie kruche ciasto w ogole bez cukru (mniej sie kruszy). Proporcje
sa 1/3 masla, 2/3 maki + szczypta soli. Ni i ciasta nie "zagniatam"
tylko zimne maslo siekam z maka, nastepnie szybko ("czubkami palcow")
zarabiam i jeszcze na kwadrans wkladam do lodowki. W tym czasie
nagrzewam piekarnik. Potem szybko je walkuje i pieke jakies 15 min. Aha,
troche trzeba je podziabac widelcem, inaczej sie bable zrobia (inna
technika to pieczenie spodu z wylozona sucha fasola).
Ewcia
--
Niesz
|