Data: 2002-03-07 22:34:43
Temat: Re: szyncle wlowe ?
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"DanaB" <d...@n...com.pl> a écrit dans le message news:
3c869f0c$...@n...vogel.pl...
> > Jestem pewny.
> >
> > Nazwa "bryzol" w l.p. odnotowana jest w Polsce pierwszy raz w 1958 r.
> > Przedtem sa "bryzole" wylacznie w l.m., odnotowane ok. 1900. Ale juz w
> > 1783 Wojciech Wieladko w "Kucharzu doskonalym" uzyl formy "brezolle"
> > przejetej z francuskiego "brezolles", ktore pojawilo sie we Francji po
> > raz pierwszy w ksiazce kucharskiej "La nouvelle cuisine" Menona. Te
> > "brezolles" z kolei wywodza sie z wloskiego, gdzie wystepuja w roznych
> > regionalnych wariacjach jako "brasola", "braciuolla", "brasciole",
> > "bragiuola", "braciola"
> >
> > Wladyslaw
> > --
> > Wladyslaw Los
>
> jooooooo.. jaki Ty jestes madry :ooo
> --
> DanaB
J'adore !
Ewcia
(fraîchement rentrée de L-n)
--
Niesz !
|