« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-05-10 20:13:42
Temat: Re: tarcie ziemniaków
Użytkownik "dwaKa" <b...@i...pl> napisał w wiadomości
news:f1v7qo$qsd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Lubię placki ziemniaczane i czasem je robię. Robiłbym częściej ale pojawia
> się problem tarcia ziemniaków, używam do tego sokowirówki PREDOM-MESKO (
> chyba z 20 lat - PRL).Otrzymany produkt jest znakomity ( szybkość, jakość)
> poza jedną wadą to mycie urządzenia po zakończeniu roboty (zabiera dużo
> czasu).
Witam
Bez przesady, tez uzywam sokowirowki z lat 80 ubieglego wieku. Jest troche
czesci do umycia, bo brudzi sie wiele elememtow. Placki sa super. Znajoma
uzywa malaksera, ale tnie nozem, nie tarka. Nie probowalem, wole "papke".
Pozdr
MarekF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-05-10 21:09:10
Temat: Re: tarcie ziemniakówdwaKa napisał(a):
> Lubię placki ziemniaczane i czasem je robię. Robiłbym częściej ale pojawia
> się problem tarcia ziemniaków, używam do tego sokowirówki PREDOM-MESKO (
> chyba z 20 lat - PRL).Otrzymany produkt jest znakomity ( szybkość, jakość)
> poza jedną wadą to mycie urządzenia po zakończeniu roboty (zabiera dużo
> czasu).
> Zastanawiam czym się trze ziemniaki w XXI wieku ?
>
> pozdrawiam
> dwaKa
>
>
Nie słuchaj innych, posłuchaj mnie: nie ma lepszych placków niż mamy. Na
drugim miejscu są własne. Potem są kupne gotowe, serio - niezłe. Knorry
są na końcu.
Jak masz dużo mycia, to lepsze są gotowe, po ok. 6 zł kilo.
JO
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-05-10 22:06:16
Temat: Re: tarcie ziemniaków
Użytkownik "dwaKa" <b...@i...pl> napisał w wiadomości
news:f1v7qo$qsd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Lubię placki ziemniaczane i czasem je robię. Robiłbym częściej ale pojawia
> się problem tarcia ziemniaków, używam do tego sokowirówki PREDOM-MESKO (
> chyba z 20 lat - PRL).Otrzymany produkt jest znakomity ( szybkość, jakość)
> poza jedną wadą to mycie urządzenia po zakończeniu roboty (zabiera dużo
> czasu).
> Zastanawiam czym się trze ziemniaki w XXI wieku ?
>
> pozdrawiam
> dwaKa
Ja uzywam maszynki do miesa elektrycznej zelmer z przystawką do warzyw
krojenia :)
Super
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-05-10 22:39:42
Temat: Re: tarcie ziemniakówF.T. napisał(a):
> Użytkownik "dwaKa" <b...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:f1v7qo$qsd$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>Lubię placki ziemniaczane i czasem je robię. Robiłbym częściej ale pojawia
>>się problem tarcia ziemniaków, używam do tego sokowirówki PREDOM-MESKO (
>>chyba z 20 lat - PRL).Otrzymany produkt jest znakomity ( szybkość, jakość)
>>poza jedną wadą to mycie urządzenia po zakończeniu roboty (zabiera dużo
>>czasu).
>>Zastanawiam czym się trze ziemniaki w XXI wieku ?
>>
>>pozdrawiam
>>dwaKa
>
> Ja uzywam maszynki do miesa elektrycznej zelmer z przystawką do warzyw
> krojenia :)
> Super
Ja też jej używam i potwierdzam :-)
"Knorra" też używam, ale kiedy nie mam czasu lub akurat mam ochotę
właśnie na Knorra. To jest prawie zawsze, bo mi smakuje :-) Zresztą
jedyne danie "w proszku", jakie przyrządzam. W sumie i tak dość rzadko,
no bo ile razy w roku się je placki ziemniaczane? Może 10? Albo i rzadziej?
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-05-11 06:24:37
Temat: Re: tarcie ziemniaków
Użytkownik "F.T." <f...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:f20511$ve3$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "dwaKa" <b...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:f1v7qo$qsd$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Lubię placki ziemniaczane i czasem je robię. Robiłbym częściej ale
>> pojawia się problem tarcia ziemniaków, używam do tego sokowirówki
>> PREDOM-MESKO ( chyba z 20 lat - PRL).Otrzymany produkt jest znakomity (
>> szybkość, jakość) poza jedną wadą to mycie urządzenia po zakończeniu
>> roboty (zabiera dużo czasu).
>> Zastanawiam czym się trze ziemniaki w XXI wieku ?
>>
>> pozdrawiam
>> dwaKa
> Ja uzywam maszynki do miesa elektrycznej zelmer z przystawką do warzyw
> krojenia :)
> Super
>
Ja uzywam "tradycyjnej" (czytaj recznej) maszynki do mielenia miesa i placki
wychodza super
Tak samo miele w niej cebule i czosnek :-)
Jesli chce mi sie to cebule kroje w kostke zamiast ja mielic.. Roznica? jest
a i owszem..
Polecam rowniez dla "urozmaicenia" plackow dodac do nich tarty ser zolty :-)
Pycha :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-05-11 06:25:43
Temat: Re: tarcie ziemniaków
Użytkownik "dwaKa" <b...@i...pl> napisał w wiadomości
news:f1v7qo$qsd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Lubię placki ziemniaczane i czasem je robię. Robiłbym częściej ale pojawia
> się problem tarcia ziemniaków, używam do tego sokowirówki PREDOM-MESKO (
> chyba z 20 lat - PRL).Otrzymany produkt jest znakomity ( szybkość, jakość)
> poza jedną wadą to mycie urządzenia po zakończeniu roboty (zabiera dużo
> czasu).
> Zastanawiam czym się trze ziemniaki w XXI wieku ?
> pozdrawiam
> dwaKa
>Witam
Jeszcze raczej nie wymyślili urządzenia tylko i wyłącznie do tarcia
ziemniaków.
Ja kiedyś dostałam dość sprytną maszynę, w której mogę spokojnie zetrzeć
ziemniaki na placki i nie tylko. Mogę również zrobić frytki i wymieszać
ciasto. Nie jest to doprawdy żadna znana firma, ale działa. Maszynki do
tarcia ziemniaków używam rzadko, bo się nie opłaca dla zrobienia potrawy dla
dwóch osób. Dużo mycia. Mam lepsze rozwiązanie. Ziemniaki trę na tarce o
dużych oczkach. Trzeba tylko dłużej smażyć.
Mika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-05-11 08:00:18
Temat: Re: tarcie ziemniaków"Kulinarny.Net" wrote in message news:f212fv$eli$1@nemesis.news.tpi.pl...
<...>
> Jeszcze raczej nie wymyślili urządzenia tylko i wyłącznie do tarcia
> ziemniaków.
A tu się mylisz. Jak najbardziej wymyślili ;) W domu mamy elektryczne
urządzenie do tarcia ziemniakow, nawet nazywa się odpowiednio
"Kartofeletiorka" czyli "Maszynka do tarcia ziemniaków" ;) Z tego, co wiem
na Białorusi są również ręczne "kartofeletiorki" - takie trochę podobne do
maszynek do mięsa. W krajach zieminiaka w każdym domu jest coś podobnego
(przeważnie w "starszych" domach, bo w "mlodszych" to już częściej roboty z
funkcją tarcia ziemniaków).
Osobiście do tarcia ziemniaków używam:
1. zwykłej tarki buraczanej przy roesti dla 1-2 osob
2. robota w Polsce lub "kartofeletiorki" w Wilnie przy dużej ilości placków
czy babce
3. sokowirówki przy cepelinach
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-05-12 03:25:57
Temat: Re: tarcie ziemniakówA tak na poważnie to często używam Robiego i tnę na tarce do buraków - mniej
wody wycieka z ziemniaków. Czasem dorzucę trochę innych warzyw pociętych
podobnie, sera i troche mięsa lub boczku + zielenina i jajko i robię coś na
kształt placków syryjskich. W zasadzie to dorzuczam to co akurat mam pod
ręką i mi "przeszkadza" w lodówce.
No i nie żebym traktował Knorra, czy jego placki niepoważnie :) Moja mam
która ma już trochę lat sam nie zetrze ręcznie a robota kuchenngo nie chce
bo ma więcej mycia niż z niego pożytku. Jakc chce pojeść placków to robi
właśnie Knorra.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-05-12 03:26:50
Temat: Re: tarcie ziemniakówJeśli to z Białorusi to czy nie świeci po Czarnobylu ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-05-16 08:17:23
Temat: Re: tarcie ziemniakówdwaKa pisze:
> Lubię placki ziemniaczane i czasem je robię. Robiłbym częściej ale pojawia
> się problem tarcia ziemniaków, używam do tego sokowirówki PREDOM-MESKO (
> chyba z 20 lat - PRL).Otrzymany produkt jest znakomity ( szybkość, jakość)
> poza jedną wadą to mycie urządzenia po zakończeniu roboty (zabiera dużo
> czasu).
> Zastanawiam czym się trze ziemniaki w XXI wieku ?
Ja zawsze recznie. Maszynkami nigdy jeszcze nie wyszly tak delikatne -
drobniutko starte. Podobnie cebula, ktorej kawalkow po prostu nie trawie,
a starta recznie jest w formie papki. Takie placki sa jak pianki. Inne -
grubo tarte na grubych oczkach (drobne paseczki) fajnie wychodza wizualnie
do potraw a la restauracja, ale jeszcze nie jadlem nigdzie takich by nie
byly spalone, a w calosci przygotowane - nie surowe w srodku.
Pewnie zaraz ktos napisze, ze to pracichlonne i grozi otarciami. Guzik
prawda. Na lebka zwykle wystarcza 3-4 srednie ziemniaki, a do tego
fackelmann oferuje fajne "trzymadelko" do tarcia wszelakich rzeczy (z
kolcami i ruchomym "dopychaczem").
Pozdrawiam
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |