Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: Adam Moczulski <a...@z...legnica.tpsa.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tatar
Date: Sun, 01 Jul 2001 10:41:39 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 24
Message-ID: <3...@z...legnica.tpsa.pl>
References: <9hju7k$ak4$1@info.cyf-kr.edu.pl> <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: pppb169.legnica.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 993976936 20731 195.205.181.169 (1 Jul 2001 08:42:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Jul 2001 08:42:16 GMT
X-Accept-Language: en,pl
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:57135
Ukryj nagłówki
Magdalena Bassett napisał(a):
>
> > Potrzebuję przepis na dobrego tatara.
>
> Ludzie, kobieta na serio pyta, a wy co?
A my - DGCC.
> Ja tam juz nie robilam od dawna,
> bo sama jesc nie bede, a maz surowego hamburgera, glupi, nie zje.
> A kiedyc to robilam tak:
> Dobry kawalek wolowiny, najlepiej poledwice, zmielic, a wlasciwe,
> zeskrobac nozem wzdluz wlokien, az bedzie mielone. Dodac soli, pieprzu,
> odrobine dobrej oliwy, troche masla, zoltko, drobno posiekany konserwowy
> ogorek, drobno posiekana cebule i doskonale wymieszac na rowna mase.
> Podawac na talerzu w malych okraglych kupkach z wglebieniem, w ktore
> wbija sie jeszcze jedno surowe zoltko. Podaje sie z malymi talerzykami z
> cebula, konserwowym ogorkiem, kaparami, etc. jak kto lubi. Do tego
> ciemny chleb i duzo masla. Ach, dawne czasy, lza sie w oku kreci...
No i widzisz, ja bym tego nie uznał za dobre bez sporej dawki lubczyku.
Pozdrawiam
Adam
|