Data: 2001-07-01 08:41:39
Temat: Re: tatar
Od: Adam Moczulski <a...@z...legnica.tpsa.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett napisał(a):
>
> > Potrzebuję przepis na dobrego tatara.
>
> Ludzie, kobieta na serio pyta, a wy co?
A my - DGCC.
> Ja tam juz nie robilam od dawna,
> bo sama jesc nie bede, a maz surowego hamburgera, glupi, nie zje.
> A kiedyc to robilam tak:
> Dobry kawalek wolowiny, najlepiej poledwice, zmielic, a wlasciwe,
> zeskrobac nozem wzdluz wlokien, az bedzie mielone. Dodac soli, pieprzu,
> odrobine dobrej oliwy, troche masla, zoltko, drobno posiekany konserwowy
> ogorek, drobno posiekana cebule i doskonale wymieszac na rowna mase.
> Podawac na talerzu w malych okraglych kupkach z wglebieniem, w ktore
> wbija sie jeszcze jedno surowe zoltko. Podaje sie z malymi talerzykami z
> cebula, konserwowym ogorkiem, kaparami, etc. jak kto lubi. Do tego
> ciemny chleb i duzo masla. Ach, dawne czasy, lza sie w oku kreci...
No i widzisz, ja bym tego nie uznał za dobre bez sporej dawki lubczyku.
Pozdrawiam
Adam
|