Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!fu-berlin.de!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!news.voic
enet.com!news-out.spamkiller.net!propagator-la!news-in-la.newsfeeds.com!news-in
.superfeed.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.7 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tatar (przekazuje od Arta)
References: <9odao8$fj2$1@news.onet.pl> <3...@n...onet.pl>
<bmCq7.458$T3.36228@tengri.easynet.fr>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 45
Date: Fri, 21 Sep 2001 14:30:13 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1001107812 4.33.132.12 (Fri, 21 Sep 2001 14:30:12 PDT)
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Sep 2001 14:30:12 PDT
X-Received-Date: Fri, 21 Sep 2001 14:30:12 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:70614
Ukryj nagłówki
"Ewa (siostra Ani) N." wrote:
>
> Mowie powaznie. Moj znajomy japonczyk , Mr.Ota jest wlascicielem sushi
> bar .Ostatnio uraczyl mnie lososiem z dziwnym ,intrygujacym
> posmaczkiem... byl tak dobry ze wydusilem z niego jak to robi : do woka
> wlewa troche wody sypie duzo herbaty jasminowej , ustawia takie
> ustrojstwo do parowania gyoza(ichnie pierogi) kladzie kawalki lososia
> przykrywa i paruje /wedzi na bardzo malym ogniu przez pare godzin. to
> wszystko.
> Art.
> PS
> Jak chcesz to zapodaj to na grupe - moj limit na dzisiaj sie
> wyczerpal...
>
> --
Podawalam kiedys kury wedzone tym sposobem. Ide do google, moze sie znajdzie...
ten internet to cud. Oto przepis z 1998 roku (w tym starym watku byly
jeszcze dyskusje, jak zawinac te folie, pojdz do google i wpisz "wedzone kury")
Jezeli masz wok z pokrywa, to mozesz w nim uwedzic kure, nawet w
mieszkaniu, i
sie nie zasmierdzi. Nalezy najpierw polaczyc pasy aluminiowej folii i nia
pokrywke od wewnatrz wylozyc, z duzymi marginesami. Nastepnie sam wok
tez tak
wylozyc. Na dnie ustawic 4 patyczki na krzyz (albo maly krazek z
dziurami). Na
dno wsypac garsc surowego ryzu, lyzke wiorkow herbacianych, lyzeczke cukru.
Jednego wiekszego kurczaka albo dwa malutkie, nasmarowac olejem
sezamowym i
ulozyc na tych skrzyzowanych patyczkach. Przykryc pokrywa, marginesy z folii
zawinac ciasno, aby nie przepuszczaly. Nakluc igla w 2 miejscach, aby troszke
dymu moglo uciekac, otworzyc okno. Ustawic wok na kuchence i na malym ogniu
wedzic przez conajmniej godzine. Potem otworzyc pokrywe, najlepiej na balkonie,
aby dym ulecial, wyjac kure i "dokonczyc" ja w piecyku, jezeli mieso jest
surowe. Podawac z ryzem i warzywami. Tak mozna tez wedzic rybe, jezeli
sie ma
krazek z drobnej siatki na dno woka. Do mieszanki wedzeniowej mozna dodac
ususzone skorki pomaranczowe lub cytrynowe, suszone jablka, igly i jagody
jalowca, nawet suszone kawalki imbiru.
Magdalena Bassett
|