Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ewelina Misiak" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tatar (przekazuje od Arta)
Date: Mon, 24 Sep 2001 08:48:03 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 54
Message-ID: <9omkvs$7dm$3@news.tpi.pl>
References: <9odao8$fj2$1@news.onet.pl> <3...@n...onet.pl>
<bmCq7.458$T3.36228@tengri.easynet.fr> <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: pa244.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1001314108 7606 213.77.212.244 (24 Sep 2001 06:48:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Sep 2001 06:48:28 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3155.0
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3155.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:70921
Ukryj nagłówki
mhjgjyiihk
Magdalena Bassett napisał(a) w wiadomości: <3...@w...net>...
>
>
>"Ewa (siostra Ani) N." wrote:
>>
>> Mowie powaznie. Moj znajomy japonczyk , Mr.Ota jest wlascicielem sushi
>> bar .Ostatnio uraczyl mnie lososiem z dziwnym ,intrygujacym
>> posmaczkiem... byl tak dobry ze wydusilem z niego jak to robi : do woka
>> wlewa troche wody sypie duzo herbaty jasminowej , ustawia takie
>> ustrojstwo do parowania gyoza(ichnie pierogi) kladzie kawalki lososia
>> przykrywa i paruje /wedzi na bardzo malym ogniu przez pare godzin. to
>> wszystko.
>> Art.
>> PS
>> Jak chcesz to zapodaj to na grupe - moj limit na dzisiaj sie
>> wyczerpal...
>>
>> --
>
>
>Podawalam kiedys kury wedzone tym sposobem. Ide do google, moze sie
znajdzie...
>
>ten internet to cud. Oto przepis z 1998 roku (w tym starym watku byly
>jeszcze dyskusje, jak zawinac te folie, pojdz do google i wpisz "wedzone
kury")
>
>Jezeli masz wok z pokrywa, to mozesz w nim uwedzic kure, nawet w
>mieszkaniu, i
>sie nie zasmierdzi. Nalezy najpierw polaczyc pasy aluminiowej folii i nia
>pokrywke od wewnatrz wylozyc, z duzymi marginesami. Nastepnie sam wok
>tez tak
>wylozyc. Na dnie ustawic 4 patyczki na krzyz (albo maly krazek z
>dziurami). Na
>dno wsypac garsc surowego ryzu, lyzke wiorkow herbacianych, lyzeczke cukru.
>Jednego wiekszego kurczaka albo dwa malutkie, nasmarowac olejem
>sezamowym i
>ulozyc na tych skrzyzowanych patyczkach. Przykryc pokrywa, marginesy z
folii
>zawinac ciasno, aby nie przepuszczaly. Nakluc igla w 2 miejscach, aby
troszke
>dymu moglo uciekac, otworzyc okno. Ustawic wok na kuchence i na malym ogniu
>wedzic przez conajmniej godzine. Potem otworzyc pokrywe, najlepiej na
balkonie,
>aby dym ulecial, wyjac kure i "dokonczyc" ja w piecyku, jezeli mieso jest
>surowe. Podawac z ryzem i warzywami. Tak mozna tez wedzic rybe, jezeli
>sie ma
>krazek z drobnej siatki na dno woka. Do mieszanki wedzeniowej mozna dodac
>ususzone skorki pomaranczowe lub cytrynowe, suszone jablka, igly i jagody
>jalowca, nawet suszone kawalki imbiru.
>Magdalena Bassett
|