Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: temperatura oleju na patelni.
Date: 13 Apr 2004 17:09:19 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <c5gv7l$4l9$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1081876159 12021 80.72.34.43 (13 Apr 2004 17:09:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Apr 2004 17:09:19 GMT
User-Agent: Halime (MacOSX)/1.0rc2b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:198289
Ukryj nagłówki
In <c5gv7l$4l9$1@news.onet.pl> Joanna_Duszczyńska wrote:
> Dostałam zapytanie/prośbę od naszej grupowiczki na priva
> Przytaczam w całości i proszę o odpowiedź:
>
>> Joasiu,
>>
>> zauwazylam, ze czesto udzielasz sie na grupie kuchennej, wiec moze
>> dzieki Twojej pomocy dostane odpowiedz od grupowiczow jeszcze przed
>> wyjsciem z pracy (nie moge stad wysylac postow na grupy). Chcialabym,
>> zebys w moim imieniu (chyba ze sama znasz odpowiedz) zapytala
>> grupowiczow, czy wiedza w jaki sposob na oko mierzyc temperature
>> oleju w garnku, Chcialabym zrobic dzis frytki a la Pascal (najpierw
>> 160 st, potem 180-190 st.) ale nie mam bladego pojecia skad bede
>> wiedziala, kiedy osiagne kazdy z pozadanych stanow.
Po pierwsze frytek nie smaży się na patelni, lecz w głębokim tłuszczu.
temperaturę frytury sprawdzić można w następujący, tradycyjny sposób:
Frytura umiarkowanie gorąca: kawałek chleba wrzucony do frytury powinien
natychmist zostać otoczony drobnymi bąbelkami. To jest właściwa
temperatura na pierwsze smażenie frytek.
Frytura gorąca: wokół kawałka chleba wrzuconego do frytury pojawia się
gwałtowne wrzenie, sam kawałek chleba dość szybko się rumieni. Nad
fpowierzchnią frytury unosi się delikatny dym. To jest właściwa frytura
do zarumienienia różnych potraw podgotowanych wcześniej, np. krokietów,
kawałków kurczaka w panierunku.
Frytura bardzo gorąca: Intensywnie dymi. Nie trzeba już pzeprowadzać
testu z chlebem. Uważać, by takiej frytury nie przegrzać i nie spalić.
Stosuje się do szybkiego smażenia niewelkich kawałków i do drugiego
smażenia frytek.
Władysław
|