Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Monika" <r...@s...home.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tiramisu
Date: Mon, 23 Jul 2001 20:30:30 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 35
Message-ID: <9jhq7d$m4s$1@news.tpi.pl>
References: <9jgkpn$br4$1@home.teta.com.pl>
NNTP-Posting-Host: pf144.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 995912749 22684 217.98.224.144 (23 Jul 2001 18:25:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Jul 2001 18:25:49 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: tiramisu
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:59407
Ukryj nagłówki
Witam wszystkich :) Od niedawna sobie Was czytam, a pierwszy raz
postanowiłam coś napisać.
W kwestii tiramisu oczywiście. Przepis mam od najprawdziwszego znajomego
Włocha i to prowadzącego knajpkę. Tenże Włoch każde odstępstwo od tego
przepisu traktował jak ciężkie przestępstwo, a na wszelkie propozycje typu
dodawania np. wina do masy wpadał w dziką furię :). Jego przepis przeniosłam
do mojego kulinarnego repertuaru z jedną malutką zmianą (ale nic oczywiście
mu nie powiedziałam). Jest dziecinnie prosty. Trzeba zakupić jedną dużą lub
dwie małe paczki biszkoptów (tych podłużnych, kruchutkich), 2 pudełka serka
mascarpone czyli 0,5 kg. Dalej zaparzyć dobrą i diabelsko mocną kawę (tak
żeby było ok. 250 ml naparu) i dodać do niej Amaretto. Teraz 4 żółtka z ok.
szklanką cukru pudru (to zależy od tego czy ktoś lubi mniej czy bardziej
słodkie) ucieramy, dodajemy serki mascarpone, a na koniec delikatnie
mieszamy z mocno ubitą pianą z białek. I tu następuje moja innowacja : żeby
całość można było podać w formie torciku rozpuszczam łyżeczkę żelatyny w
odrobinie gorącej wody i szybko mieszam z masą serową żepy się nie zrobiły
jakieś paskudne kluchy. Dalej na dnie tortownicy układam namoczone w kawie z
amaretto biszkopty, potem warstwa masy, potem warstwa nasączonych biszkoptów
i na wierzch druga warstwa masy i do lodówki. Prze podaniem trzeba posypać
grubo gorzkim,prawdziwym kakao. I jest naprawdę pyszne.
Pozdrawiam wszystkich
Monika
Użytkownik Ewa Wojtkiewicz <e...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9jgkpn$br4$...@h...teta.com.pl...
> Ostatni pojawiło się sporo deserów, lodów o smaku tiramisu, czy może ktoś
> zna przepis na samo tiramisu.
>
> Pozdrawiam wszystkich grupowiczów
>
> Ewa
>
>
|