Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia tiramisu Re: tiramisu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: tiramisu

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Monika" <r...@s...home.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tiramisu
Date: Mon, 23 Jul 2001 20:30:30 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 35
Message-ID: <9jhq7d$m4s$1@news.tpi.pl>
References: <9jgkpn$br4$1@home.teta.com.pl>
NNTP-Posting-Host: pf144.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 995912749 22684 217.98.224.144 (23 Jul 2001 18:25:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Jul 2001 18:25:49 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: tiramisu
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:59407
Ukryj nagłówki

Witam wszystkich :) Od niedawna sobie Was czytam, a pierwszy raz
postanowiłam coś napisać.
W kwestii tiramisu oczywiście. Przepis mam od najprawdziwszego znajomego
Włocha i to prowadzącego knajpkę. Tenże Włoch każde odstępstwo od tego
przepisu traktował jak ciężkie przestępstwo, a na wszelkie propozycje typu
dodawania np. wina do masy wpadał w dziką furię :). Jego przepis przeniosłam
do mojego kulinarnego repertuaru z jedną malutką zmianą (ale nic oczywiście
mu nie powiedziałam). Jest dziecinnie prosty. Trzeba zakupić jedną dużą lub
dwie małe paczki biszkoptów (tych podłużnych, kruchutkich), 2 pudełka serka
mascarpone czyli 0,5 kg. Dalej zaparzyć dobrą i diabelsko mocną kawę (tak
żeby było ok. 250 ml naparu) i dodać do niej Amaretto. Teraz 4 żółtka z ok.
szklanką cukru pudru (to zależy od tego czy ktoś lubi mniej czy bardziej
słodkie) ucieramy, dodajemy serki mascarpone, a na koniec delikatnie
mieszamy z mocno ubitą pianą z białek. I tu następuje moja innowacja : żeby
całość można było podać w formie torciku rozpuszczam łyżeczkę żelatyny w
odrobinie gorącej wody i szybko mieszam z masą serową żepy się nie zrobiły
jakieś paskudne kluchy. Dalej na dnie tortownicy układam namoczone w kawie z
amaretto biszkopty, potem warstwa masy, potem warstwa nasączonych biszkoptów
i na wierzch druga warstwa masy i do lodówki. Prze podaniem trzeba posypać
grubo gorzkim,prawdziwym kakao. I jest naprawdę pyszne.
Pozdrawiam wszystkich
Monika

Użytkownik Ewa Wojtkiewicz <e...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9jgkpn$br4$...@h...teta.com.pl...
> Ostatni pojawiło się sporo deserów, lodów o smaku tiramisu, czy może ktoś
> zna przepis na samo tiramisu.
>
> Pozdrawiam wszystkich grupowiczów
>
> Ewa
>
>


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.07 Iwona Malek
24.07 Monika
29.07 Iwona Malek
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?