Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Monika" <r...@s...home.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tiramisu
Date: Tue, 24 Jul 2001 20:51:52 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 65
Message-ID: <9jkfos$lbl$1@news.tpi.pl>
References: <9jgkpn$br4$1@home.teta.com.pl> <9jhq7d$m4s$1@news.tpi.pl>
<m3877.60152$Ob3.1447558@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: pf161.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 996000348 21877 217.98.224.161 (24 Jul 2001 18:45:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Jul 2001 18:45:48 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: tiramisu
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:59547
Ukryj nagłówki
Raczej mała, o średnicy ok. 22 cm.
Pozdrawiam
Monika
Użytkownik Iwona Malek <i...@c...at> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:m3877.60152$O...@n...chello.at...
>
> Użytkownik "Monika" <r...@s...home.pl> napisał w wiadomości
> news:9jhq7d$m4s$1@news.tpi.pl...
> > Witam wszystkich :) Od niedawna sobie Was czytam, a pierwszy raz
> > postanowiłam coś napisać.
> > W kwestii tiramisu oczywiście. Przepis mam od najprawdziwszego znajomego
> > Włocha i to prowadzącego knajpkę. Tenże Włoch każde odstępstwo od tego
> > przepisu traktował jak ciężkie przestępstwo, a na wszelkie propozycje
typu
> > dodawania np. wina do masy wpadał w dziką furię :). Jego przepis
> przeniosłam
> > do mojego kulinarnego repertuaru z jedną malutką zmianą (ale nic
> oczywiście
> > mu nie powiedziałam). Jest dziecinnie prosty. Trzeba zakupić jedną dużą
> lub
> > dwie małe paczki biszkoptów (tych podłużnych, kruchutkich), 2 pudełka
> serka
> > mascarpone czyli 0,5 kg. Dalej zaparzyć dobrą i diabelsko mocną kawę
(tak
> > żeby było ok. 250 ml naparu) i dodać do niej Amaretto. Teraz 4 żółtka z
> ok.
> > szklanką cukru pudru (to zależy od tego czy ktoś lubi mniej czy bardziej
> > słodkie) ucieramy, dodajemy serki mascarpone, a na koniec delikatnie
> > mieszamy z mocno ubitą pianą z białek. I tu następuje moja innowacja :
> żeby
> > całość można było podać w formie torciku rozpuszczam łyżeczkę żelatyny w
> > odrobinie gorącej wody i szybko mieszam z masą serową żepy się nie
zrobiły
> > jakieś paskudne kluchy. Dalej na dnie tortownicy układam namoczone w
kawie
> z
> > amaretto biszkopty, potem warstwa masy, potem warstwa nasączonych
> biszkoptów
> > i na wierzch druga warstwa masy i do lodówki. Prze podaniem trzeba
posypać
> > grubo gorzkim,prawdziwym kakao. I jest naprawdę pyszne.
> > Pozdrawiam wszystkich
> > Monika
> >
> > Użytkownik Ewa Wojtkiewicz <e...@t...com.pl> w wiadomości do
> grup
> > dyskusyjnych napisał:9jgkpn$br4$...@h...teta.com.pl...
> > > Ostatni pojawiło się sporo deserów, lodów o smaku tiramisu, czy może
> ktoś
> > > zna przepis na samo tiramisu.
> > >
> > > Pozdrawiam wszystkich grupowiczów
> > >
> > > Ewa
> > >
>
> A ja mam pytanie jak duza musi to byc tortownica, zeby cala masa miala
> wyglad wlasnie torcika a nie chudego placka
>
> Kaczucha
>
>
|