Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.internetia.pl!news.astercity.net!
news.aster.pl!not-for-mail
From: "ania" <a...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tiramisu
Date: Fri, 7 May 2004 18:44:01 +0200
Organization: Aster City Cable
Lines: 30
Message-ID: <c7geca$1jvu$1@mamut.aster.pl>
References: <o...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 199-tar-5.acn.waw.pl
X-Trace: mamut.aster.pl 1083948234 53246 62.121.116.199 (7 May 2004 16:43:54 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 May 2004 16:43:54 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...pl
X-Server-Info: http://www.aster.pl/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:200883
Ukryj nagłówki
Użytkownik "p" <p...@p...fm> napisał w wiadomości
news:opr7mz38vjdjl693@news.tpi.pl...
>
> Czy moze ktoś zna sprawdzony przepis na tiramisu
> dzieki za odpowiedz
sprawdzony przepis:
Tiramisu
Składniki:
1 kg mascarpone, 8-10 żółtek, 200 g cukru pudru, 150 ml amaretto, 400
g biszkoptów (2 opakowania firmy San), 800 ml mocnej ostudzonej kawy
Autor: Agnieszka Kręglicka
Sposób przyrządzania: Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo
gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę
połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w
kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy,
posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko
kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie
godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.
powodzenia
|