Data: 2004-05-07 19:46:40
Temat: Re: tiramisu
Od: "Ania" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja zamiast kakao posypuje starta gorzka czekolada i uzywam whisky a nie
amaretto:)
Użytkownik "ania" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:c7geca$1jvu$1@mamut.aster.pl...
>
> Użytkownik "p" <p...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:opr7mz38vjdjl693@news.tpi.pl...
> >
> > Czy moze ktoś zna sprawdzony przepis na tiramisu
> > dzieki za odpowiedz
>
> sprawdzony przepis:
>
> Tiramisu
> Składniki:
> 1 kg mascarpone, 8-10 żółtek, 200 g cukru pudru, 150 ml amaretto,
400
> g biszkoptów (2 opakowania firmy San), 800 ml mocnej ostudzonej kawy
>
>
> Autor: Agnieszka Kręglicka
> Sposób przyrządzania: Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na
bardzo
> gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje.
Kawę
> połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w
> kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy,
> posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko
> kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.
> Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie
> godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.
>
>
>
> powodzenia
>
>
|