Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: to moze ja to carpaccio z lososia?
Date: Sun, 10 Feb 2002 20:43:06 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <a46jt8$7np$1@news.tpi.pl>
References: <3...@n...vogel.pl> <a46aju$7va$1@news.tpi.pl>
Reply-To: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: pa96.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1013371625 7929 213.76.32.96 (10 Feb 2002 20:07:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 10 Feb 2002 20:07:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95509
Ukryj nagłówki
Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w
wiadomości news:a46aju$7va$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl> napisał w
wiadomości
> news:3c66ad63@news.vogel.pl...
> > Mechcia mi podsunela...Bo mam urodziny we srode (i imieniny).
Mialam nie
> > robic, boe nie mam kasy zupelnie, ale moje 3 przyjacipolki
uparly sie, ze
> > one zrobia. No i kazda cos na zimno zrobi. To moze ja kupie
kawalek
> lososia
> > (ma byc surowy czy wedzony???), pokroje w plasterki i pokropie
sokiem z
> > cytryny? Tak sie to robi????
> > Kaska
> >
> jenysku! ja to jadlam ale nie robilam.
> zdaje mi sie ze losos byl surowy. plus cytryna i wydaje mi sie
ze byl
> posypany drobniusienko pokrojonym koperkiem.
> plus zimne biale wino wytrawne
>
> Mechcia
>
> kto zna porzadny przepis??????????????
>
>
> JA
Na 1 płat fileta taki ok 1kg należy - zmieszać 100g soli
morskiej ze 150g drobno mielonego cukru (prawie pudru) posypać
dosyć obficie płat od strony mięsnej, włożyć do pojemnika ( szkło
albo stal) tak aby przylegał dokładnie do dna (aha jak kto lubi
można pęczek drobno krojonego koperku) jak się nie mieści w jednej
warstwie to przekroić i położyć tak jak spód, następnie posypać
skórę,
przykryć folią i odstawić na 2 dni. Wyjąć z pojemnika opłukać
zimną wodą, osuszyć na ściereczce i posmarować obficie oliwą od
mięsnej strony. Kroić jak najcieniej i serwować z cytryną.
Nazywają to Grawlax w Szwecji
Robiłem go już kilka razy i za każdym razem efekt jest
fantastyczny, przestałem jeść wędzonego jak tylko mogę.
pozdr.Alex
|