Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tort? nie tort?
Date: Thu, 16 Oct 2003 15:47:39 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 60
Message-ID: <bmm7h3$1i2$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bmk0ba$l5k$1@atlantis.news.tpi.pl> <bmkm8d$rdn$02$1@news.t-online.com>
<bmm5g1$k1p$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ph131.torun.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1066312037 1602 217.97.59.131 (16 Oct 2003 13:47:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 16 Oct 2003 13:47:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176559
Ukryj nagłówki
Użytkownik "houseofjazz" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bmm5g1$k1p$1@atlantis.news.tpi.pl...
> to nie bylo ciasto biszkoptowe :( Twardawe, cienkie i polkruche...
>
To moze to byl Napoleon - cytuje za Lilla:
Napoleon - tort, ktorym Twoja rodzina bedzie zachwycona :)
Ciasto:
3 szkl. maki,
300 ml kwasnej smietany,
250 g margaryny,
1 plaska lyzeczka sody,
1 lyzka octu.
Przesiac make na stolnicy, dodac margaryne, ktora nalezy posiekac
na drobno nozem, wlac lyzeczke sody rozpuszczonej w lyzce octu,
smietane i szybko zarobic ciasto rekoma.
Odlozyc go na 2 godz. do lodowki.
Po wyjeciu podzielic na 6-7 czesci, kazda z nich rozwalkowywac
cieniutko na wymiar prostokatnej blachy (pozostale kawalki ciasta
trzymac wowczas w lodowce), upiec na zloty kolor.
Wyjmowac placki ostroznie tak, aby ich nie polamac, ukladac na
rownej powierzchni (desce), aby sie nie powyginaly.
Krem:
0,5 l mleka,
6 zoltek,
1,5 szkl. cukru,
2 lyzki maki,
300 g masla,
olejek zapachowy.
Utrzec zoltka z cukrem na kogiel-mogiel.
Mleko podgrzewac powoli na malym ogniu.
Polaczyc zoltka z cieplym mlekiem, ciagle mieszajac go lyzka,
dodac 2 lyzki maki, nadal ciagle mieszac, aby sie nie przypalilo
(masa latwo przywiera do dna).
Gdy masa bedzie juz gesta, wowczas zdjac ja z ognia i wystudzic.
Utrzec maslo na krem mikserem i ucierajac nadal, dodawac
stopniowo po lyzce zimna mase jajeczna.
Gdy skladniki sie juz polacza, dodac kilka kropli olejku zapachowego
(np. waniliowy, cytrynowy lub pomaranczowy).
Smarowac kazdy placek kremem i ukladac je jeden na drugim,
oprocz ostatniego. Ten zas pokruszyc w rekach i okruchami posypac
wierzch tortu.
Owinac tort w papier, a nastepnie wlozyc w folie i odlozyc na dol
do lodowki na kilka godz. (np. na noc).
Koniec cytatu
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|