Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.pse.pl!news.polcard.com.pl!not-for-mail
From: GB <g...@n...usa.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tuńczyk
Date: Tue, 27 Mar 2001 13:15:20 +0200
Organization: PolCard S.A.
Lines: 29
Message-ID: <99psop$ve5$1@post.polcard.com.pl>
References: <99pqk3$vtf$1@zeus.man.szczecin.pl>
Reply-To: g...@n...usa.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: post.polcard.com.pl 985691737 32197 192.168.1.241 (27 Mar 2001 11:15:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...polcard.com.pl
User-Agent: KNode/0.3.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:47611
Ukryj nagłówki
kasiek wrote:
> proszę o przepisy na sałatki z tuńczykiem.
Moja ulubiona salatka z tunczyka:
- puszka tunczyka w oleju
- 2 pomidory
- 1 duza papryka (kolor obojetny)
- 1 mala cebulka lub szczypior
- 2 - 3 ogorki kiszone
- 1 zabek czosnku
- 1 - 2 lyzki oliwy z oliwek
- 1 - 2 jajka na twardo
- sol, bialy pieprz, natka pietruszki
Wszystkie skladniki posiekac, wymieszac. Z wierzchu posypac parmezanem,
udekorowac jajkiem i pietruszka. Podawac schlodzone z bagietka i bialym
winkiem.
To jest bardzo lekka i pyszna salatka. Nie wiem, dlaczego, ale nie cierpie
zestawienia tunczyka i majonezu - jak dla mnie "gryza sie" (zwlaszcza,
jesli tunczyk w oleju) no i sprawia, ze salatka rozbi sie 'ciezka' i nie
wyglada apetycznie. Inna sprawa z roznymi dressingami.
A propos parmezanu - udalo mi sie wczoraj wyprodukowac wspaniale i proste
filety kurczacze w parmezanie - jak chcecie to wklepie.
--
GB
|