Data: 2009-11-16 14:21:18
Temat: Re: twaróg
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Qrczak pisze:
> Albo oponki, które zmuszona jestem robić raz na jakiś czas na specjalne
> życzenie syna.
To jeszcze stare, tradycyjne (pis. oryginalną zostawiam dla
urozmaicenia), sprawdzone i ulubione przez Dziecia potrawy rodem z
wschodnich rubieży:
_______________________________________
Serniki.
1/2 kilo twarogu, 6 jaj, 3---4 łyżki śmietany, soli, 1 szklanka
mąki, 2---3 łyżki masła, 2---3 sucharki.
Świeży z nieprzegrzanego twarogu, tylko co z worka wyjęty ser utrzeć na
tarce, włożyć do makotry i wycierać wałkiem, wkładając pojedynczo sześć
jaj, kilka łyżek świeżej śmietany, trochę soli, a na koniec tyle mąki
dosypać po trochu, aby masa dała się wałkować na stolnicy. Skoro się
wytrze tak, że nie będzie gruzołków sera i masa stanie się pulchną,
posypać stolnicę mąką, robić wałeczki, spłaszczyć je, nakarbować tylcem
noża, pokrajać ukośnie i spuszczać do gotującej się osolonej wody; skoro
na wierzch wypłyną, odcedzić na durszlak i wydać zalane podrumienionym
masłem.
Dla odmiany można je zapiec w rondlu po ugotowaniu, lecz w takim razie
należy włożyć do sernikowej masy cukru i rodzenek i skrapiać je masłem,
układając do wysmarowanego i osypanego sucharkiem rondla.
_____________________________________________
Serniki smażone, czyli mędrzyki.
3/4 litra twarogu, 5---6 jaj, soli, 1 szklanka śmietany, 3 łyżki cukru,
3---4 łyżki stołowe mąki, 1---2 łyżki masła, 1/2 szklanki rodzenek. Do tego
śmietana.
3/4 litra świeżego nieprzegrzanego twarogu wytrzeć mocno z pięciu lub
sześciu jajami, szczyptą soli, szklanką słodkiej śmietanki lub świeżej
śmietany, trzema łyżkami drobnego cukru i taką ilością suchej mąki, aby
masa była przydatna do robienia gałek. Skoro się mocno wytrze, wsypać
garść drobnych wypłukanych i osuszonych rodzenek, wymieszać mocno, robić
gałki, spłaszczać je, zrobić dołek palcem pośrodku i smażyć na rumiano w
gorącym maśle. Podawać do nich śmietanę.
--
BBjk
|