Data: 2006-10-19 10:38:03
Temat: Re: ubijak do kapusty.
Od: Heronimek <h...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Nie używam ubijaka - kapusta (sieczka) jest mieszana ze sola i innymi
> składnikami na dużej misce, wsypywana do worka polietylenowego umieszczonego
> w beczce , Ugniatana ręcznie (szybko puszcza sok) po napełnieniu worek jest
> związywany opaską i są wbijane w niego rurki 1/2 cala z polietylenu z
> nawierconymi otworami co 10cm ca całej długości - worek niedopuszcza
> powietrza do kapusty, gazy z fermentacji uchodzą przez rurki. Worek jest
> obciążony np. słojem wypełnionym wodą i stojącym na talerzu...
> Worek pozwolił na łatwiejsze utrzymanie czystości w beczce (bańce), zaś
> pokrywa z uszczelka na beztlenową atmosferę wewnątrz, co ograniczyło straty
> eliminując pleśnienie.
ajnsztain by tego nie wymyslil
|