Data: 2004-04-06 10:02:15
Temat: Re: ulubione i sprawdzone salatki
Od: "Aska" <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Reniaszka " <r...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:c4serk$6jg$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
> Znalazlam juz sporo przepisow na salatki, ale najbardziej interesowalyby
> mnie
> takie sprawdzone, przetestowane i ulubione :-)
- paluszki krabowe
- swieze ogorki
- majonez
- sok z cytryny
- sol, pieprz, ewentualnie odrobina cukru
Paluszki krabowe nalezy obtoczyc w dloniach tak, aby latwo je bylo podzielic
na "wlokienka" (mozna tez oczywiscie pokroic w kosteczke), ogorka pokroic w
krotkie, drobne paseczki (lub kostke). Majonez proponuje dodac w ostaniej
chwili przed podaniem salatki, bo ogorki puszczają sok i potem to nieladnie
wyglada.
- paluszki krabowe
- gotowane jajka
- majonez
- sol, pieprz, sok z cytryny
Wszystko w kostke. Mozna dodac groszek.
- gotowe, sklepowe tortelini serowe lub warzywne (a jak kto toleruje
glutaminian sodu, moze byc i miesne)
- rukola
- swieze papryki
- cukinia
- czarne oliwki
- marynowane cebulki ze sloika
- przecisniety przez praske czosnek
- oliwa z oliwek
- tarty parmesan
Tortelini oczywiscie ugotowac, papryki w paski, cukinie w bardzo cienkie
plasterki, jezeli jest czas, to dobrze by bylo, gdyby całosc (acz bez
rukoli) sie przegryzla przez noc. Potem dodac rukole i posypywac sobie
parmesanem i - w miare potrzeb - podlewac oliwa.
Wszystkie salatki sprawdzone i czesto jedzone
Joanna
|