Data: 2005-10-27 09:23:40
Temat: Re: ups - te nachos
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:2a2533-1a4.ln1@kosmosik.net...
> *** Marcin E. Hamerla <X...@x...xonet.xpl.removex>:
>
> >>> Jak zaznaczylam, przepis jest Waldka, wiec nie moge odpowiedziec na
> >>> to pytanie. MB
>
> >> Więc - Waldku Ratuj! Bo ja nic z tego nie rozumiem. Ta mąka nie
> >> nadaje się do formowania ciasta :-( Zupełnie się nie klei. Jak zrobić
> >> te nachos?
>
> > Tez mialem klopoty. W sumie nie jest dziwnym, bo maka kukurydziana nie
> > zawiera glutenu czy czegos tam co powoduje klejenie. W koncu zrobilem
> > AFAIR dosc grube te placki.
>
> Bo w kuchni meksykańskiej ta mąka to jest *inna* mąka niż to co jest
> popularne w Polsce. To jest cpecjalna odmiana nazywa się "masa harina"
> do zdobycia w lepszych hipermarketach, ta nasza się nie wiąże.
>
> Poza tym aby wyszły dobre to trzeba mieć specjalną praskę do tego, od
> biedy można smażyć na dobrej patelni teflonowej (bez tłuszczu).
>
> --
A ta cała inszosc polega na tym że kukurycza jest gotowana z wapnem...
w celu zlikwidowania błonki co okrywa nasiono...
unas ziarno jest poprostu mielone...i stad problem...
ale wystarczy uzyc pół na pół ze zwykła maka..;))
Marek
|