Data: 2002-10-17 17:07:11
Temat: Re: urozmaicenie nalesnikow
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
fantomista wrote:
>
> A jak sie robi sos waniliowy ??
Ja robie tak:
Sos waniliowy:
2 zoltka
3 lyzki cukru waniliowego (zwykly cukier, w ktorym byla przechowywana
wanilia, a nie taki z paczki)
2 lyzki maki kartoflanej
1/2 szklanki smietanki
1+1/2 szklanki mleka
Zoltka utrzec z cukrem, az jasne i puszyste, dodac make kartoflana,
smietanke, wymieszac dobrze. W malym garnku zagrzac mleko, zmniejszyc
ogien i do wrzacego wlewac malym strumieniem mieszanke zoltkowa, ciagle
mieszajac. Gdy zacznie bulgotac, odstawic do wystygniecia. Jesli sie
zrobia grudy, mozna roztrzepac mikserem, az bedzie gladki, jesli jest za
gesty, zbyt budyniowy, mozna dolac mleka w czasie koncowego mieszania.
Magdalena Bassett
|