Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.b
mj.net.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <k...@o...bmj.net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: w?dzenie pstr?ga
Date: Sat, 12 Nov 2005 10:02:25 +0100
Organization: BMJ Gliwice
Lines: 54
Message-ID: <dl4aks$do4$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
References: <dl0av2$4ce$1@inews.gazeta.pl> <9262272707$20051110220000@ewcia.kloups>
<dl0f46$ohd$1@inews.gazeta.pl> <9651125098$20051110232138@ewcia.kloups>
<4374e3fd$1@news.home.net.pl> <9074782420$20051111210802@ewcia.kloups>
<4374fb73$1@news.home.net.pl> <1187477396$20051111213321@ewcia.kloups>
NNTP-Posting-Host: pc0-230.zwm.osi.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: bmj-lx1.bmj.net.pl 1131785692 14084 84.205.178.230 (12 Nov 2005 08:54:52
GMT)
X-Complaints-To: news.bmj.net.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 12 Nov 2005 08:54:52 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 0545-2, 2005-11-11), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:252648
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1187477396$20051111213321@ewcia.kloups...
>
Post 1:
Pierwsze slysze zeby rybe trzymac w solance.
Ryba nie jest golonka.
Ewcia
Niesz
Post 2
>> Pierwsze slysze zeby rybe trzymac w solance.
> Cieszę się Ewciu, że nawet ode mnie mogłaś się czgoś dowiedzieć.
Faktycznie,
> pstrąga przed wędzeniem trzyma się w solance.
nie
Post 3
> Chyba się jednak czyma :)
> Oglądałam akurat dziś w TV jakiś program o Bieszczadach, jakiś facet
> wędził tam pstrągi i mówił ze były wcześniej w solance :)
Ciekawe czy mial lodowke...
Ewcia
Post 3
> Dlatego ze trzymanie w solance opoznia proces wedzenia.
> Zastanawialam sie czy facet nie trzymal w solance w celach
> konserwacyjnych.
> Ewcia
> --
> Niesz
A ja jestem ciekawy czy Kolezanka Ewa zadala soboe trud przeczytania :
http://www.wedlinydomowe.pl/
gdzie po wpisaniu hasla "pstrąg" otrzymujemy:
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=548
Chcę się pochwalić, że zdobyłem kolejne doświadczenie w branży
wędzarniczej - uwędziłem pstrągi.
Wykorzystałem recepturę Sławka umieszczoną na naszej stronie. Piętnaście
godzin moczenia w słonej wodzie, trzy godziny suszenia no i na koniec cztery
godziny wędzenia drewnem olchowym. Efekt przerósł moje oczekiwania. Rybka -
niebo w gębie!
Niestety nie obyło się bez drobnych błędów: Bardzo kiepsko zawiesiłem
pstrągi i oczywiście zerwały się. Ponieważ tego się obawiałem już wcześniej
przygotowałem ruszta, na których bez najmniejszych problemów ryba uwędziła
się do końca.
Dodam jeszcze ze samo wedzenie rowniez jest uwazane za sposob konserwowania
zywnosci (jak i zreszta suszenie rowniez)
|