Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jagoda" <l...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: w nawiązaniu do sałatek makaronowych
Date: Tue, 25 May 2004 14:41:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <c8vf3a$r08$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <c8v4f0$fdp$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pg168.szczecin.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1085489071 27656 217.96.217.168 (25 May 2004 12:44:31
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 May 2004 12:44:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202885
Ukryj nagłówki
Witam,
Jadłam w Szczecinie "na Barce" sałatkę z grilowanym kurczakiem. Były również
w niej prażone na maśle orzechy włoskie, świeży ogórek, pomidor, sałata
liściasta i olej z orzechów włoskich. Smakowała.
pzdr,
Jagoda
Użytkownik "Ewa" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c8v4f0$fdp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kilka wątków wcześniej była mowa o sałatkach makaronowych, ja też za
> większością nie przepadam, ale mam jeden sprawdzony przepis, nie słuszałam
> jeszcze uwag krytycznych o nim.
> Zwykle tą sałatkę przygotowuję, gdy nagle mam niezapowiedzianych gości na
> kolacji.
>
> mniej więcej pół opakowania makaronu w kształcie kokardek (nie pamietam
> nazwy chyba farfalle)
> ok.3 świeże pomidory (lub 1 puszka)
> 0,5 lub jeśli ktoś bardzo lubi 1 mały słoiczek kapar
> świeża bazylia - spora garść
> pieprz i sól
> trochę oliwy (łyżka)
>
> makaron oczywiście gotujemy, pomidory obieramy ze skórki (można wcześniej
> zaparzyć) i kroimy na drobne kawałki, mieszamy z zimnym makaronem,
dodajemy
> kapary i posiekaną bazylię, doprawiamy oliwą pieprzem i solą i już gotow.
>
> W tej sałatce przeważa makaron, jest bardzo prosta, a smakuje
rewelacyjnie,
> więc z czystym sumieniem polecam. Wybaczcie, że podałam takie niekonkretne
> proporcje, ale nie mam dokładnego przepisu.
>
>
|