Data: 2004-05-25 12:41:40
Temat: Re: w nawiązaniu do sałatek makaronowych
Od: "Jagoda" <l...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Jadłam w Szczecinie "na Barce" sałatkę z grilowanym kurczakiem. Były również
w niej prażone na maśle orzechy włoskie, świeży ogórek, pomidor, sałata
liściasta i olej z orzechów włoskich. Smakowała.
pzdr,
Jagoda
Użytkownik "Ewa" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c8v4f0$fdp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kilka wątków wcześniej była mowa o sałatkach makaronowych, ja też za
> większością nie przepadam, ale mam jeden sprawdzony przepis, nie słuszałam
> jeszcze uwag krytycznych o nim.
> Zwykle tą sałatkę przygotowuję, gdy nagle mam niezapowiedzianych gości na
> kolacji.
>
> mniej więcej pół opakowania makaronu w kształcie kokardek (nie pamietam
> nazwy chyba farfalle)
> ok.3 świeże pomidory (lub 1 puszka)
> 0,5 lub jeśli ktoś bardzo lubi 1 mały słoiczek kapar
> świeża bazylia - spora garść
> pieprz i sól
> trochę oliwy (łyżka)
>
> makaron oczywiście gotujemy, pomidory obieramy ze skórki (można wcześniej
> zaparzyć) i kroimy na drobne kawałki, mieszamy z zimnym makaronem,
dodajemy
> kapary i posiekaną bazylię, doprawiamy oliwą pieprzem i solą i już gotow.
>
> W tej sałatce przeważa makaron, jest bardzo prosta, a smakuje
rewelacyjnie,
> więc z czystym sumieniem polecam. Wybaczcie, że podałam takie niekonkretne
> proporcje, ale nie mam dokładnego przepisu.
>
>
|