Data: 2001-04-13 07:16:56
Temat: Re: wafle przedkladane masa
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> czy ktos zna dobry przepis na mase do wafli (takich duzych, okraglych lub
> kwadratowych, sprzedawanych w wielu sklepach).
Zamiast wielogodzinnego robienia kajmaku proponuje Ci mase z mleka
w proszku, ktora mozesz wykonac w maks. pol godz. Wlasnie wczoraj
zrobilam taka i przelozylam nia wafle, zawsze smakuje moim gosciom :)
Proporcje masy na przelozenie malej paczki wafli, czyli 5 szt.:
2/3 szkl. mleka,
2/3 kostki margaryny,
1 szkl. cukru,
1 1/3 szkl. mleka w proszku,
2 lyzki kakao,
orzechy,
aromat rumowy.
Zagotowac mleko z cukrem i margaryna. Mieszajac ciagle, wsypac
mleko w proszku i kakao, dokladnie rozetrzec grudki, zagotowac, zdjac
z ognia, dodac drobno posiekane orzechy wloskie i aromat rumowy do
smaku, wymieszac. Po lekkim ostudzeniu masy przekladac wafle.
Smacznego
Lilla
|