Data: 2004-08-31 18:58:32
Temat: Re: wanilina
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Michal Jankowski" <m...@f...edu.pl> napisał w wiadomości
news:2nwtzf3zuc.fsf@ccfs1.fuw.edu.pl...
> "Aneta" <a...@i...pl> writes:
>
> > a wiecie,że cukier W A N I L I N O W Y a nie waniliowy:) zobaczcie
> > na paczuszce:) ale waniliowy też jest dopuszczalne, chodzi o
> > składnik:
>
> Co to znaczy "dopuszczalne"? Cukier waniliowy jest to cukier z
> dodatkiem (wyciagu z) prawdziwej wanilii, a cukier wanilinowy to
> cukier z dodatkiem sztucznie wytworzonej waniliny. I tyle.
Taa, jeden brodaty profesor od języka polskiego już się tak kiedyś popisywał
w telewizji... Ktoś napisał list z pytaniem i ten tak wytłumaczył, że obie
formy dopuszczalne i inne banialuki. Ale NIE był to prof. Miodek! O nie (on
nie jest brodaty), taki gruby z dużą brodą, który ciągle miał takie wpadki
:)
Pozdrawiam, Agata
|