Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: watrobka drobiowa z jablkiem
Date: Sat, 14 Sep 2002 13:42:36 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 36
Message-ID: <alv79l$6k2$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <alv66b$17q$1@opat.biskupin.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.riviera.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1032003701 6786 194.29.137.67 (14 Sep 2002 11:41:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 14 Sep 2002 11:41:41 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.3663.0
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.3663.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:127789
Ukryj nagłówki
> Ostatnio znajomy poradzil mi bym dodal do watrobki starte jablko.
Efekt byl
> niesamowity. Jablko znacznie uszlachetnilo smak watrobki.
>
> Co jeszcze mozna dodac ?
Winogrona.
Wklejam oryginalny przepis Margolki:
***************************************
Wartobki drobiowe oczyscic z blon i obtoczyc w mace wymieszanej z
pieprzem
(sowicie). Watrobki smazyc na goracym oleju, na bardzo duzym ogniu,
czesto
odwracajac. Jak sie juz usmaza, powyjmowac i przykryc talerzem, zeby
zanadto nie stygly. Odlac spora czesc tluszczu. Trzy cienkie plasterki
boczku (dla odchudzajacych sie: chudej szynki) pokroic w cieniutkie
paseczki, usmazyc. Na patelnie z wedlina wlac szklanke bulionu (moze byc
z
1/2 kostki rosolowej). Dolozyc ok. 20 dkg przecietych na pol i
wypestkowanych winogron. Gdy winogrona zbledna i zaczna luszczyc sie z
nich
skorki, dolozyc usmazone watrobki i podusic z 5 minut pod przykryciem.
Sosik: pycha. Watrobki: boskie. Nawet szwagier jada. Z pzryjemnoscia. A
watrobek nienawidzi.
************************************
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://kucharek.prv.pl
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|