Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.nask.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: k...@f...of.pl (Kaliban)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: " wiejskie menu "- help!
Message-ID: <3...@n...tpnet.pl>
References: <3...@p...com.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.5/32.451
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 27
Date: Tue, 20 Jun 2000 17:00:27 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.4.186
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 961520427 212.160.4.186 (Tue, 20 Jun 2000 19:00:27 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Jun 2000 19:00:27 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29993
Ukryj nagłówki
On Sat, 17 Jun 2000 09:08:10 GMT, marta <m...@p...com.pl>
wrote:
>Szanowni Klubowicze!!!
>
>Proszę Was o pomoc w przygotowaniu menu plenerowej imprezy firmowej.
>Chciałabym aby impreza ta nie była kolejnym nudnym spotkaniem przy
>kiełbasce i piwku, pragnę nadać jej wiejski charakter i klimat.
Dziwne,ze nikt nie pomyslal o tzw "prazonym" (roznie sie to nazywa w
roznych regionach, ale w sumie to poczciwa zapiekanka). Bierze sie
garnek, najlepiej zeliwny, z przykrywka (sa nawet w sprzedarzy
specjalnie do tego przeznaczone), laduje sie do niego warstwami
boczek, cebule i ziemniaki...poza tym, co komu do glowy przyjdzie w
granicach rozsadku, marchewka, prosze bardzo, inne warzywa
(papryka?...nawet marynowana), czemu nie, inne miesko albo "resztki
dnia", sol pieprz itd....zamyka jak najszczelniej (folia aluminiowa -
oryginalnie darn) i wio do ogniska... Troche sie pobulgoce, troche
przypali, mozna sie poporzyc... W sumie masa zabawy, a przepis jak
najbardziej pasterski... Im wiekszy gar, tym wiecej osob sie pozywi.
Smacznego!
Kaliban
PS
Przypomniala mi sie jeszcze kura pieczona w glinie, ale nie wiem, czy
bym ryzykowal...
K.
|