Data: 2000-06-27 13:11:55
Temat: Re: " wiejskie menu "- help!
Od: "Agnieszka" <a...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
A ja znam przepis na rewelacyjny wiejski smalec
2 kostki smalcu przetopić ze słoniną ok. 35 dkg, taką samą ilością wędzonego
boczku i czterema cebulami (dużymi). Kiedy skwarki zrobią się
chrupiąco-brązowe dodajemy właśnie rzeczoną cebule, smażymy na złoto i
doprawiamy solą i olbrzymią iloscią majranku. Można dodać 3 ząbki czosnku
ugniecione i na samym końcu.... pokrojone w kostkę duże winne jabłko
(najlepiej szara reneta). Smalczyk wkładamy do lodówki, a gdy stężeje
smarujemy nim chleb.
Przepis podpatrzyłam "na smak" w Sopockim SPATiF ie.
Smacznego!
|