Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "gagatka" <a...@i...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wielkanoc?:) grupowo
Date: Mon, 7 Mar 2005 11:51:56 +0100
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 47
Message-ID: <d0hbo4$pas$1@korweta.task.gda.pl>
References: <d0cgos$ett$1@news.onet.pl> <d0ch2v$8kd$1@korweta.task.gda.pl>
<d0cthv$qaj$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: gw.interecho.com
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1110192708 25948 213.25.86.253 (7 Mar 2005 10:51:48 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 7 Mar 2005 10:51:48 +0000 (UTC)
X-Original-Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MSMail-Priority: Normal
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234095
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Hitomi" <h...@i...pl> napisał w wiadomości
news:d0cthv$qaj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> "gagatka" <a...@i...com> wrote in message
> news:d0ch2v$8kd$1@korweta.task.gda.pl... a
>
>> Pomysł przedni - u mnie na święta tradycyjnie dwa mazurki (staropolski z
>> wisniami i kruchy z karmelem) oraz niezawodna baba drożdżowa z lukrem -
>> przepisy podam jesli kogoś to zainteresuje.
>
> Bardzo prosze o ten przepis na babę drożdżową; to będzie moja pierwsza w
> życiu i w dodatku w niewypróbowanym piekarniku (tydzień po
> przeprowadzce) - więc coś niezawodnego się bardzo przyda:)
>
> Pozdrawiam,
> Hitomi
Babka drożdżowa wielkanocna
50 dag maki
4 dag drożdży
8 dag masła
8 dag cukru
4 żółtka
2 migdały
1 szkl mleka
1 płaska łyżeczka soli
skórka z cytryny
mleko podgrzać i w letnim rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru, dodać pół
szklanki maki i odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka ubić na parze z cukrem
dodając na końcu starta skórkę z cytryny. Kiedy żółtka zbieleją, dodać
posiekane migdały i sól i połączyc z rozczynem. Dosypać resztę mąki,
dokładnie wyrobić, dodać rozpuszczone masło (nie za gorące) i jeszcze raz
wyrobić. Blachę (cylindorwą z kominkiem) natłuścić i wypełnić do połowy
ciastem..
Piec ok 190 stopni (w elektrycznym może być 180) ok. 60 minut. Po wyjęciu
(wyjmować na ciepło, stukając - czasem sie trochę rwie ale da się zawsze
ładnie ułożyć na talerzu) polukrować.
Przepis sprzedałam juz wielu znajomym a u nas w domu już jest zakaz myślenia
o innej babce.
pozdr
gagatka
|