Data: 2005-03-07 10:51:56
Temat: Re: wielkanoc?:) grupowo
Od: "gagatka" <a...@i...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Hitomi" <h...@i...pl> napisał w wiadomości
news:d0cthv$qaj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> "gagatka" <a...@i...com> wrote in message
> news:d0ch2v$8kd$1@korweta.task.gda.pl... a
>
>> Pomysł przedni - u mnie na święta tradycyjnie dwa mazurki (staropolski z
>> wisniami i kruchy z karmelem) oraz niezawodna baba drożdżowa z lukrem -
>> przepisy podam jesli kogoś to zainteresuje.
>
> Bardzo prosze o ten przepis na babę drożdżową; to będzie moja pierwsza w
> życiu i w dodatku w niewypróbowanym piekarniku (tydzień po
> przeprowadzce) - więc coś niezawodnego się bardzo przyda:)
>
> Pozdrawiam,
> Hitomi
Babka drożdżowa wielkanocna
50 dag maki
4 dag drożdży
8 dag masła
8 dag cukru
4 żółtka
2 migdały
1 szkl mleka
1 płaska łyżeczka soli
skórka z cytryny
mleko podgrzać i w letnim rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru, dodać pół
szklanki maki i odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka ubić na parze z cukrem
dodając na końcu starta skórkę z cytryny. Kiedy żółtka zbieleją, dodać
posiekane migdały i sól i połączyc z rozczynem. Dosypać resztę mąki,
dokładnie wyrobić, dodać rozpuszczone masło (nie za gorące) i jeszcze raz
wyrobić. Blachę (cylindorwą z kominkiem) natłuścić i wypełnić do połowy
ciastem..
Piec ok 190 stopni (w elektrycznym może być 180) ok. 60 minut. Po wyjęciu
(wyjmować na ciepło, stukając - czasem sie trochę rwie ale da się zawsze
ładnie ułożyć na talerzu) polukrować.
Przepis sprzedałam juz wielu znajomym a u nas w domu już jest zakaz myślenia
o innej babce.
pozdr
gagatka
|