Data: 2004-04-07 12:04:53
Temat: Re: wilgotne ciasto - mniam
Od: "Magdalena Witkowska" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Chciałabym prosic o poradę, uwielbiam ciasto drożdżowe, ale zależy mi na
tym
> aby było "wilgotne" nie takie suche bez wyrazu , tylko miękkie , wilgotne,
Sprawa z wilgotnym ciastem drożdżowym jest prosta :)
a) robisz je w makutrze (lub misce), a nie na stolnicy. Nie dosypujesz
mąkiwięcej niż trzeba - ciasto lepi się do miski, ale później "wylewasz" je
do formy i po upieczeniu jest cudownie wilgotne.
b) używasz masła, a nie margaryny
c) jak ciasto ostygnie, wyjmujesz z formy, kładziesz na talerz, a wieczorem
całość przykrywasz folią do żywności.
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe jaki znam jest z "ciasta, ciastka,
ciasteczka". Jest idealny, naprawdę. Stosuję go do makowców itp. Jeśli nei
masz tej książki (pierwszy przepis jaki jest tam zamieszczony), to daj znać.
Przeklepię go tutaj :)
--
Pozdrawiam
Sasannka
PS. http://partner.wec.com.pl - Program Partnerski dla eleganckich
http://Przyjaciele.MniamMniam.pl - Program Partnerski dla smakoszy
|