Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "sp6mlz" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wilgotne ciasto - mniam
Date: Wed, 7 Apr 2004 14:42:24 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: s...@p...onet.pl@pj43.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <c50stm$82v$1@news.onet.pl>
References: <c4urg4$8sq$1@atlantis.news.tpi.pl> <c50dgf$7bv$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
<c50mcm$ffi$2@news.onet.pl> <c50p5c$78s$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pj43.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1081341686 8287 217.99.228.43 (7 Apr 2004 12:41:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Apr 2004 12:41:26 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:197634
Ukryj nagłówki
Witam Agatko!
> > Tylko mi nie piszcie, że zgodnie z tradycją w Polsce należy się spocić
> > robiąc drożdżowe!
>
> Ja też stosuję Twoją metodę.
> A pamiętam z dzieciństwa, jak moja babcia tłukła ciastem o stolnicę, aż
się
> gołębie za oknem płoszyły :) I wcale się nie pociła przy wyrabianiu.
> Ciekawe, kto na to wpadł, zeby ciastem przywalić w stół, jako pierwszy - i
> jeszcze zauważył zależność między tym tłuczeniem a jakością ciazta...
> Niebywałe... Bo nie sądzę, ze najpierw odkryto ten sposób sieciwoania
> glutenu, a potem go zaczęto wykorzystywać do ciasta drożdżowego :)
Z tego wynika, że tutaj też to zauważyliśmy kiedyś tam.
Jak pokazałem tą metodę mojej Rodzicielce, uwierzyć nie mogła
(choć moje ciasto zjadła ze smakiem i widziała, jak przygotowałem).
Teraz też Rodzicielka to stosuje - mieszanie, wyrabianie _delikatne_ przez
_kilka_ minut i parę uderzeń o stolnicę. Sprawdza się, Mama zadowolona a
domownicy zachwyceni.
Sprobójcie, ale pozwalam pod jednym warunkiem!
Efektami podzielić się na liście, może inni nabiorą śmiałości.
Wspaniałych smaczków - Wojtek H.
|