Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anka P." <p...@u...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: witam
Date: Fri, 7 Sep 2001 16:00:42 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 42
Message-ID: <9najtc$lro$1@news.tpi.pl>
References: <9n7v71$3hb$1@news.tpi.pl> <9n8561$9ja$1@news.tpi.pl>
<9n9tid$7rp$1@news.tpi.pl> <9n9u4n$b11$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: usi.intech.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 999871212 22392 195.116.242.25 (7 Sep 2001 14:00:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Sep 2001 14:00:12 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:66880
Ukryj nagłówki
> jak meksikańśkie to wszystko może być!
Postaram sie wydebic przepis na poniedzialek , zrobie jakies ciasto
mocno naponczowane mocnym alkoholem ( nie bede przeciez odtwarcie spijac
;-) ) , a potem wyciagne wszelkie dane.
a teraz to co wiem czyli burrito
Tortille mozna kupic w wiekszych hipermarketach bez problemu , ale
wiadomo nie ma to jak domowa , choc trzeba dojsc do wprawy z jej
robieniem.
Tortilla:
maka kukurydziana i zwykla np. poznanska w proporcjach pol na pol
lyzka oleju
i goraca ( wrzaca woda )
bron boze jajko!!!
skladniki rozrabiamy jak zwykle ciasto na pierogi, nastepnie bierzemy po
kawalku (samemu trzeba dojsc jakie porcje najlepsze) i rozwalkowywujemy
nadajac okragly ksztalt na cieniutkie nalesniczki , ktore potem
pieczemy? smazymy? (nie wiem jak to nazwac) na rozgrzanej patelni ,
najlepiej bez dodatku tluszczu , a jesli sie nie da to z minimalna
iloscia
Farsz do burrito:
fasolka czerwona , kukurydza z puszki , mieso mielone uprzednio
podsmazone z cebulka , czosnek , odrobina sera zoltego startego na wiory
, przecier pomidorowy w ilosci ktora sprawi ze po zmieszaniu wczesniej
wymienionych skladnikow otrzymamy mase o bardzo gestej konsystencji (
czyli dosc duzo tego przecieru) , sol , pieprz , i duuuuuuzo ostrej
curry , jak nie ma ostrej , mozna dac zwykla i pieprz bialy , ktory jak
wiadomo jest bardzo ostry ;-)
wszystko wrzucanmy do garnka , mieszamy, dusimy gora 20 min, nakladamy
na tortille i zwijamy z rulon jak nalesnik
burrito polecam z salatka z kapusty pekinskiej z duza iloscia sosu
smietanowo-czosnkowego
smacznego
matka
|