Data: 2006-04-02 17:16:29
Temat: Re: wok
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** Panslavista wrote:
>>> Te najlepsze (na czym lepszość polega można by dyskutować i
>>> dyskutować, CHińczycy mają czas) i najprawdziwsze kosztują kilkaset
>>> USD.
> > Bzdura.
> Nie.
Najprawdziwszy (prawdziwy) wok to kawałek stali węglowej z drewnianymi
uchwytami, aby za coś takiego zapłacić kilkaset $ to trzeba być niezłym
frajerem IMHO. :)
Tu rozprawiłem się ze stwierdzeniem o "prawdziwym" woku, natomiast
jeżeli chodzi o "dobry" wok to tutaj bywa różnie, bo to subiektywne.
Jak dla mnie dobry wok to taki mocno przepalony (sam wytwarza warstwę,
do której przy smażeniu pożywienie nie przywiera) w połączeniu z dobrym
(mocnym) palnikiem.
Te za kilkaset USD to najprawdopodobniej będą jakieś wynalazki z
tłoczonej stali z ceramicznym pokryciami - prawdziwym wokiem sie ich
nie da nazwać.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|