Data: 2001-12-08 00:17:21
Temat: Re: wypieki z miodem i bez proszku do pieczenia
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"domaÄczak" wrote:
>
> Jesli nie chcŤ dawa cukru, to ile mam da miodu- jaki jest mniej wiŤcej
> przelicznik (w ¸yýkach)?
Cukru nie mozna bezposrednio zastapic miodem, bo cukier w ciastach ma
specyficzna role. Krysztaly cukru w czasie pieczenia tworza rusztowanie,
na ktorym opiera sie ciasto, jego wysokosc i sztywnosc. Jesli zastapisz
cukier miodem, to bedzie slodkie, ale plaskie. Miod dobrze dziala w
muffins, czy innych ciezkich ciastach-gniotach, bo tam nie ma problemu z rosnieciem
> Mam jeszcze pytanie o proszek do pieczenia. W jego sk¸ad wchodizi soda,
> ktra jest (podobno) niezdrowa (dlaczego?).
Soda nie jest niezdrowa, to ta inna czesc proszku, aluminian sodu (czy
tak?) jest niezdrowy, ale proszku nie da sie zastapic. Proszek dziala w
ciescie przez caly okres pieczenia, soda dziala przez pierwsze
kilkanascie minut.
Co siŤ stanie, gdy iloć proszku
> zredukujŤ o po¸owŤ albo i wcale nie dam?
Klapa
>
> Pozdrawiam z Wa¸cza
> Pocztkujca w ciastach Ania
Nie zrazaj sie. Na poczatek rob ciasta dokladnie wedlug przepisow, a jak
sie troche wprawisz, bedziesz mogla eksperymentowac, bo bedziesz miala
baze umiejetnosci.
Magdalena Bassett
|