Data: 2004-06-08 10:10:05
Temat: Re: z niemieckiego - kto przetlumaczy ?
Od: "naiade" <n...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Piotr" <p...@n...spamuj.com> napisał w wiadomości
news:ca1b94$2t3$1@news2.ipartners.pl...
> Gocha wrote:
>
> > A co to jest ten topinambur?
http://www.cukrzycanadwaga.iq.pl/
przepis 3
300 g topinambur
1 cebula drobno siekana
500ml bulionu warzywnego
troche soli
pieprz
majeranek
kubek kwasnej smietany
ewentualnie creme fraiche (to chyba kazdy wie)
przygotowanie:
Topinambury dokladnie wyszczotkowac, umyc i pokroic w cienkie plastry.
Cebule drobno posiekac i posmazyc lekko na malej ilosci tluszczu. Dodac
plastry topinamburow i razem podsmazac (w sumie schwitzen znaczy pocic sie,
ale nie wiem..podpocic?? :) Doprawic majerankiem, sola i pieprzem i
pozostawic na ok. 15 minut do podgotowania. Na samym koncu wziac garnek z
gazu i domieszac za pomoca trzepaczki kwasna smietane do zupy.
Po przyrzadzeniu ewentualnie udekorowac zupe paroma pokrojonymi nasionami
prazonej dyni.
przepis 4
nadziewana papryka na potrawce z topinambur
4 duze papryki
500g mielonego miesa
120 g ryzu
1 cebula
olej z oliwek
sol
pieprz
pietruszka
szczypiorek
250g topinambur
500g pomidorow
1/4 l bulionu warzywnego
bazylia (swieza)
1 zabek czosnku
przygotowanie:
Ugotowac ryz, paprykom odciac czubki (sciac im glowy - jak jest napisane
:P ) i wyciac z nich gniazda. Cebule drobno posiekac i podsmazyc na oleju,
po czym dodac wraz z ugotowanym ryzem do mielonego miesa (czyli przepis na
nadzienie do golabkow).
Wraz z sola, pieprzem, pietruszka i szczypiorkiem przerobic to na pikantna
mase.
Teraz nadziac papryki masa ryzowo-miesna i zamknac "glowka" papryki (ta
wczesniej odcieta gora). Dac do dobrze natluszczonej formy (podejrzewam, ze
naczynie do lasagni, takie zaroodporne byloby najlepsze) i we wczesniej
nagrzanym piekarniku piec w temp. 175° C przez 45 min.
W miedzyczasie wyszczotkowac topinambury i umyc i pociac w cienkie i male
plasterki.
Pomidory wg uznania pozbawic skory i nasion, pociac w duze kostki. Czosnek
pokroic w drobna kosteczke.
W garnku podrzac troche oleju z oliwek i krotko przesmazyc. Dodac plastry
topinambur, a po paru minutach kostki z pomidorow i bulion warzywny.
Poczekac az woda wyparuje, do momentu az powstanie kremowa potrwaka.
Doprawic sola i pieprzem i swieza bazylia (tylko porwana na kawalki) do
smaku.
Potrawke z topinambur i pomidorow podac na talerzu. Na potrawce polozyc
gorace, wyjete prosto z pieca papryki.
Przybrac swieza bazylia i podawac.
przepis oznaczony 4, ktory jest w sumie 5ty :)
owocowa salatka topinamburowo-jablkowa
dla 4 osob
skladniki:
300g topinambur
4 duze jablka
4 lyzki stolowe orzechow laskowych, grubo siekanych
sok z jednej cytryny
sok z 2-3 pomaranczy
2 lyzki stolowe cukru
2 kubki jogurtu naturalnego
Topinambury dobrze wyszczotkowac i umyc. Jablka dobrze umyc i wraz z
topinamburami pokroic w cienkie plastry. Razem wrzucic do jednej miski, do
ktorej nalezy dodac reszte skladnikow i dobrze wymieszac.
Godny polecenia jako przekaska na gorace, letnie dni.
Mam nadzieje, ze sie przydalam
Katarzyna
Zycze swietnego gotowania!
P.S.: Dalej nie wiem, jak te topinambury sie odmienia w jezyku polskim,
zatem przepraszam za ewentualne, razace bledy :)
|