From: "Krzysiek Witczak" <k...@k...isp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@l...airnews.net>
Subject: Re: zabie uda
Date: Wed, 19 Jul 2000 08:58:52 +0200
Lines: 22
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: dziadek.kuzniki.isp.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: dziadek.kuzniki.isp.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 19 Jul 2000 08:55:22 +0200, dziadek.kuzniki.isp.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.k.pl!news.vogel.pl!dziadek.kuzniki.isp.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31424
Ukryj nagłówki
Użytkownik emski <e...@n...net> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:37BC7F177410A5D9.6F02781BF0359677.222635399E
8...@l...airnews.net...
> Czy ktos ma jakies doswiadczenie jak przygotowac zabie uda ? Dzieki...
> ale na powaznie .
> zabie udka mozna przygotowac na b wiele sposobów ale ja najczesciej podaje
duszone z sosem pomidorowo czosnkowym lub czosnkowo pietruszkowym.
pierwszy z nich przyrzadzam w nastepujacy sposob:cebule szalotke pokrojona w
kostke i czosnek podsmarzam na oliwie z oliwek po chwili gasze bialym
wytrawnym winkiem kiedy wino odparuje do1/4 swojej obietosci dodajesok
pomidorowy i troche bulionu drobiowego po odparowaniu polowy obietosci
doprawim sola i pieprzem . udka porciuje na pojedyncze szt dupke odcinam
smaze krutko na sklarowanym masle zalewam sosem na koniec trche
smietany30-36% . drugi sos zazcynamy podobnie (francuzi cebule szalotke
podsmarzaja ale czosnek blanszuja w mleku co powoduje ze jest on
lagodniejszy) tylko zamiast soku pomidoro daje troche wiecej bulionu
drobiowego z pokrojona drobno pietruszka zaciagam smietana sol pierz udka
smarze j/w 3-4min dusze wszystko razem podaje na talerzu z durza iloscia
sosu i cieplutka bagietka palce lizac a raczej udka
pozdrowienia kucharz@kuzniki. isp.pl
|