Data: 2000-07-19 06:58:52
Temat: Re: zabie uda
Od: "Krzysiek Witczak" <k...@k...isp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik emski <e...@n...net> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:37BC7F177410A5D9.6F02781BF0359677.222635399E
8...@l...airnews.net...
> Czy ktos ma jakies doswiadczenie jak przygotowac zabie uda ? Dzieki...
> ale na powaznie .
> zabie udka mozna przygotowac na b wiele sposobów ale ja najczesciej podaje
duszone z sosem pomidorowo czosnkowym lub czosnkowo pietruszkowym.
pierwszy z nich przyrzadzam w nastepujacy sposob:cebule szalotke pokrojona w
kostke i czosnek podsmarzam na oliwie z oliwek po chwili gasze bialym
wytrawnym winkiem kiedy wino odparuje do1/4 swojej obietosci dodajesok
pomidorowy i troche bulionu drobiowego po odparowaniu polowy obietosci
doprawim sola i pieprzem . udka porciuje na pojedyncze szt dupke odcinam
smaze krutko na sklarowanym masle zalewam sosem na koniec trche
smietany30-36% . drugi sos zazcynamy podobnie (francuzi cebule szalotke
podsmarzaja ale czosnek blanszuja w mleku co powoduje ze jest on
lagodniejszy) tylko zamiast soku pomidoro daje troche wiecej bulionu
drobiowego z pokrojona drobno pietruszka zaciagam smietana sol pierz udka
smarze j/w 3-4min dusze wszystko razem podaje na talerzu z durza iloscia
sosu i cieplutka bagietka palce lizac a raczej udka
pozdrowienia kucharz@kuzniki. isp.pl
|