« poprzedni wątek | następny wątek » |
61. Data: 2000-03-15 18:03:37
Temat: Re: Przesadzanie różaneczników
Krzysztof Marusiński napisał(a) w wiadomości:
<8an9fc$o28$4@aquarius.webcorp.com.pl>...
> W normalnej praktyce, do zakwaszania gleby, stosuje się siarkę.
>--
>
>Wnioskuje, ze mieszkajac w gesto zabudowanym osiedlu domow jednorodzinnych,
w ktorych podstawowym skladnikiem ogrzewania jest wegiel, mial, mul, a w
zwiazku z tym spore ilosci siarki opadajace wraz z dymem, to musze miec
niezle zakwaszona glebe. Tak?
Jurek.
>
>
>
>
>
>--
>Szukasz pracy ? Znasz rynek IT (Internet) ? - http://webcorp.pl/praca/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
62. Data: 2000-03-15 19:53:01
Temat: Re: Przesadzanie różaneczników> >Wnioskuje, ze mieszkajac w gesto zabudowanym osiedlu domow
jednorodzinnych,
> w ktorych podstawowym skladnikiem ogrzewania jest wegiel, mial, mul, a w
> zwiazku z tym spore ilosci siarki opadajace wraz z dymem, to musze miec
> niezle zakwaszona glebe. Tak?
> Jurek.
Spróbuj.... tfuj, wetknąć w ziemię pH-metr.
Pozdrawiam, jerz.
*<[:{)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
63. Data: 2000-03-15 21:08:14
Temat: Re: Przesadzanie różaneczników>2. na litr wody do kiszenia ogorkow dodaje 1 lyzke stolowa soli - czy to
>powodowaloby zasolenia gleby??
>Czy do kiszonej kapusty tez dodaje sie sol?
Do chleba chyba też sypią sól.
Może na różaneczniki jerza dobrze wpływają "polepszacze" stosowane do
wypieku chleba?
Pozdrowienia
p...@r...pl
--
Szukasz pracy ? Znasz rynek IT (Internet) ? - http://webcorp.pl/praca/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
64. Data: 2000-03-16 06:57:34
Temat: Re: Przesadzanie różaneczników
jerz napisał(a) w wiadomości: <8aopnl$evv$1@sunsite.icm.edu.pl>...
>> >Wnioskuje, ze mieszkajac w gesto zabudowanym osiedlu domow
>jednorodzinnych,
>> w ktorych podstawowym skladnikiem ogrzewania jest wegiel, mial, mul, a w
>> zwiazku z tym spore ilosci siarki opadajace wraz z dymem, to musze miec
>> niezle zakwaszona glebe. Tak?
>> Jurek.
>Spróbuj.... tfuj, wetknąć w ziemię pH-metr.
>Pozdrawiam, jerz.
>*<[:{)
>
>Sa tacy, ktorzy na tym uprawiaja warzywa i chwala sobie ze najzdrowsze.
Jurek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
65. Data: 2000-03-16 10:26:01
Temat: Re: zakwaszanie-odpowiedz> Ciekawe jak kwaśne deszcze (S i C gdzieś np. na śląsku) wpływają na pH
> gleby?
Pewnikiem wpływają.
Kwaśne deszcze
Opady atmosferyczne z pH poniżej 5.6-5.7. Takie stężenie jonów wodorowych
odpowiada stanowi równowagi czystej wody o temperaturze 25 oC z
atmosferycznym dwutlenkiem węgla. Uważa się deszcz za kwaśny, jeżeli jego pH
jest znacznie niższe niż 5. Zdarzają się także deszcze alkaliczne, zwłaszcza
kiedy do atmosfery trafiają związki wapnia, bądź alkaliczne pyły.
Docierające ze świata zachodniego i Japonii doniesienia o kwaśnych deszczach
osiągających pH 3.8-4.5, są na porządku dziennym. Kwaśny może być także
śnieg, tak samo jak mgły i szron.
Istnieją różne naturalne źródła kwaśnych deszczy. [], wulkany, gejzery.[]
Spalanie skamielin (np. węgla i ropy) ,wypalanie lasów, benzyna, silniki
wysokoprężne [...] tlenki azotu i siarki, opadające potem z deszczem w
postaci kwasów.
Dobrze znany jest wpływ kwaśnych deszczy na budynki w rejonach
przemysłowych: łuszczenie się marmurowych i wapiennych ścian, oraz pękanie
granitowych murów. Ewidentne są także biologiczne konsekwencje kwaśnych
deszczy. Wiele dziewiczych jezior północnej Europy jest praktycznie
martwych, pozbawionych ryb (zwłaszcza łososiowatych), oraz zubożonych o
wiele bezkręgowców i roślin. Poważniejsze problemy dotyczą potencjalnie
niektórych naturalnych ekosystemów lądowych. Naukowcy przestrzegają, że
reakcje kwaśnego deszczu, mgły i śniegu z dostającymi się do środowiska za
sprawą działalności człowieka metalami ciężkimi (Pb, Cu, Zn) i glinem, mogą
negatywnie wpływać na wzrost wielu ważnych składników mikroflory ekosystemu
lasu.
pozdrawiam, jerz
*<[:{)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
66. Data: 2000-03-16 10:45:00
Temat: Re: zakwaszanie-odpowiedz
> A w ogóle jakie związki chem. są odpowiedzialne za kwaśny odczyn
> "naturalnego" torfu? Trzeba poszukać.
A w ogóle jakie związki chem. są odpowiedzialne za kwaśny odczyn
"naturalnego" torfu? Trzeba poszukać.
Jeśli uwzględnimy to co niżej
"Głównym kryterium wyznaczającym typ torfowiska jest pochodzenie jego wody :
z ruchów poziomych wody na obniżonych terenach w dolinach rzek i strumieni
(torfowiska niskie, reofilne) lub bezpośrednio z opadów (torfowiska wysokie,
ombrofilne).
Główną cechą torfowiska jest jego torfowe podłoże i zalegająca woda, której
lustro znajduje się ponad powierzchnią torfu lub tuż pod nią. "
to wydaje mi się, że WODA.
Pozdrowienia, jerz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
67. Data: 2000-03-16 11:21:24
Temat: Re: zakwaszanie-odpowiedzjerz wrote:
> > A w ogóle jakie związki chem. są odpowiedzialne za kwaśny odczyn
> > "naturalnego" torfu? Trzeba poszukać.
> "Głównym kryterium wyznaczającym typ torfowiska jest pochodzenie jego wody :
> [...]
> to wydaje mi się, że WODA.
Wydaje mi sie, ze nie. Woda, a dokladnie poziom jej lustra w torfowisku,
wyznacza tylko rodzaj torfowiska (wysokie, niskie) i to jak przebiegaja
procesy w torfowisku. Natomiast sama na odczyn nie wplywa.
Musze poszukac w ksiazkach z geologii - pewnie kiedys gdzies to mialem
ale juz zapomnialem :-(
--
Pozdrawiam serdecznie :-)
Krzysztof Koterba e-mail: k...@r...pl
--
nowa oferta, nowe mozliwosci, nowe ceny - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
68. Data: 2000-03-16 12:27:14
Temat: Re: zakwaszanie-odpowiedzNie woda, a zwiazki w niej zawarte.
Przeciez wody gruntowe czy podskorne przeplywaja przez rozne utwory
geologiczne.
Jezeli woda o duzej zawartosci CO2 przeplywa przez kras to sama staje sie
zasadowa, nastepnie jak zw. wapnia wytracaja sie z niej to nie woda powoduje
podniesienie pH np. gleby tylko CaCO3 (np.)
pozdrowka
Jarek
----- Original Message -----
From: jerz <j...@p...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, March 16, 2000 11:45 AM
Subject: Re: zakwaszanie-odpowiedz
> A w ogóle jakie związki chem. są odpowiedzialne za kwaśny odczyn
> "naturalnego" torfu? Trzeba poszukać.
A w ogóle jakie związki chem. są odpowiedzialne za kwaśny odczyn
"naturalnego" torfu? Trzeba poszukać.
Jeśli uwzględnimy to co niżej
"Głównym kryterium wyznaczającym typ torfowiska jest pochodzenie jego wody :
z ruchów poziomych wody na obniżonych terenach w dolinach rzek i strumieni
(torfowiska niskie, reofilne) lub bezpośrednio z opadów (torfowiska wysokie,
ombrofilne).
Główną cechą torfowiska jest jego torfowe podłoże i zalegająca woda, której
lustro znajduje się ponad powierzchnią torfu lub tuż pod nią. "
to wydaje mi się, że WODA.
Pozdrowienia, jerz.
--
Internetowe Forum Dyskusyjne - http://www.newsgate.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
69. Data: 2000-03-16 14:31:33
Temat: Odp: zakwaszanie-odpowiedz
Użytkownik Krzysztof Koterba <k...@r...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@r...pl...
> Wydaje mi sie, ze nie. Woda, a dokladnie poziom jej lustra w torfowisku,
> wyznacza tylko rodzaj torfowiska (wysokie, niskie) i to jak przebiegaja
> procesy w torfowisku. Natomiast sama na odczyn nie wplywa.
> Musze poszukac w ksiazkach z geologii - pewnie kiedys gdzies to mialem
> ale juz zapomnialem :-(
Może skład chem. roślin, z których powstaje torf?
Basia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
70. Data: 2000-03-16 16:59:49
Temat: Re: zakwaszanie-odpowiedz> Użytkownik jerz <j...@p...com.pl> w wiadomości do grup
>dyskusyjnych napisał:8a8v42$lc8$...@s...icm.edu.pl...
> > Jakim produktem spożywczym zjadanym praktycznie na co dzień można
zakwasić
> > glebę nawet do ph 4,5.
>>>Ktoś napisał:
>>>mlekiem
Ja proponuję kawą. Całkiem poważnie. Czytałem, że fusy po małej czarnej nadają
się pod kwasolubne. Mam w tym celu słoik obok pojemnika na odpady organiczne.
Również dżdżownice uwielbiają fusy ...
--
Lesław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |