Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zapiekane danie
Date: Fri, 26 Aug 2005 13:35:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <4...@k...ath.cx>
References: <demqlr$jcj$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dkt104.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1125056989 17025 83.24.23.104 (26 Aug 2005 11:49:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 26 Aug 2005 11:49:49 +0000 (UTC)
X-Face: NRDu]._'AgcjqFgK`HM[2E|t&y|`vTlw$|Kfj4c0*hleIZ3=kd$<$I]xP3`VNomq"Y1m6E;
:Q2Hmg@`xdS/CNS*.C3.9\pk}E|o=|q2.)%N*fe/x'AAIa|"!Ou
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:246797
Ukryj nagłówki
*** Ania <a...@o...pl>:
> Ponieważ bardzo lubię takie zapiekane dania to chętnie poznałabym
> Wasze przepisy. Oczywiście niekoniecznie z ziemniakami np. zapiekany
> makaron z zółtym serem itp. Jakie macie sprawdzone, ulubione przepisy?
Składniki:
* Brokuły
* Pieczarki
* Cebula
* Czosnek
* Pietruszka
* Boczek (niekoniecznie, jak ktoś nie lubi mięsa to może być bez)
* Ser rokpol (albo inny który ładnie się topi)
* Śmietana (tłusta)
* Oliwa
* Sól, pieprz (zielony)
* Masło, bułka tarta.
Brokuły gotujemy na średnio twardo, nie powinny być rozgotowane (nie
solimy wody). Po ugotowaniu dzielimy na drobne (~4cm) kawałki.
Pieczarki pocięte w cieniutkie plastry, cebulę pociętą w drobną kostkę i
boczek (drobne paseczki) podsmażamy i podduszamy na oliwie, do tego
wyciskamy czosnek (ja lubię dużo).
W garnku powoli podgrzewamy śmietanę dorzucając do niej (grubo) starty
ser, mieszamy aby sos połączył się na gładko (proporcja ser/smietana
mniej więcej 1/1) na bardzo umiarkowanym ogniu - nie można przesadzić bo
śmietana jest dosyć niestabilna ;). Do sosu wrzucamy posiekaną natkę
pietruszki, sól, grubo pokruszony zielony pieprz.
Naczynie do pieczenia smarujemy od środka masłem, na masło wysypujemy
bułkę tartą aby się przylepiła na całej powierzchni. W środku układamy
brokuły wymieszane z pieczarkami/cebulka/boczkiem. Całość zalewamy
sosem. Z wierzchu można położyć grube plasterki wspomnianego sera i
obsypać pietruszką.
Zapiekamy 45m w temp. ~180 st., po wyjęciu potrawa musi całkowicie
ostygnąć, potem można ją kroić (jak tort) i podgrzewać.
Smacznego.
--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK
|