Data: 2005-08-26 11:35:00
Temat: Re: zapiekane danie
Od: Konrad Kosmowski <k...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
*** Ania <a...@o...pl>:
> Ponieważ bardzo lubię takie zapiekane dania to chętnie poznałabym
> Wasze przepisy. Oczywiście niekoniecznie z ziemniakami np. zapiekany
> makaron z zółtym serem itp. Jakie macie sprawdzone, ulubione przepisy?
Składniki:
* Brokuły
* Pieczarki
* Cebula
* Czosnek
* Pietruszka
* Boczek (niekoniecznie, jak ktoś nie lubi mięsa to może być bez)
* Ser rokpol (albo inny który ładnie się topi)
* Śmietana (tłusta)
* Oliwa
* Sól, pieprz (zielony)
* Masło, bułka tarta.
Brokuły gotujemy na średnio twardo, nie powinny być rozgotowane (nie
solimy wody). Po ugotowaniu dzielimy na drobne (~4cm) kawałki.
Pieczarki pocięte w cieniutkie plastry, cebulę pociętą w drobną kostkę i
boczek (drobne paseczki) podsmażamy i podduszamy na oliwie, do tego
wyciskamy czosnek (ja lubię dużo).
W garnku powoli podgrzewamy śmietanę dorzucając do niej (grubo) starty
ser, mieszamy aby sos połączył się na gładko (proporcja ser/smietana
mniej więcej 1/1) na bardzo umiarkowanym ogniu - nie można przesadzić bo
śmietana jest dosyć niestabilna ;). Do sosu wrzucamy posiekaną natkę
pietruszki, sól, grubo pokruszony zielony pieprz.
Naczynie do pieczenia smarujemy od środka masłem, na masło wysypujemy
bułkę tartą aby się przylepiła na całej powierzchni. W środku układamy
brokuły wymieszane z pieczarkami/cebulka/boczkiem. Całość zalewamy
sosem. Z wierzchu można położyć grube plasterki wspomnianego sera i
obsypać pietruszką.
Zapiekamy 45m w temp. ~180 st., po wyjęciu potrawa musi całkowicie
ostygnąć, potem można ją kroić (jak tort) i podgrzewać.
Smacznego.
--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK
|